Hoe zit het? Waarom kunnen geleverde coronavaccins niet meteen toegediend worden?
Publicatiedatum: 26 januari 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom kunnen geleverde coronavaccins niet meteen toegediend worden?
Weinig prikken
Vergeleken met andere Europese landen zijn er nog relatief weinig coronavaccins gezet in Nederland. De Britse Universiteit van Oxford houdt bij hoeveel prikken er in welke landen toegediend zijn In Nederland zijn dat er zo’n 135.000, terwijl Groot-Britannië al op meer dan 6 miljoen zit. Dat is een groot verschil, dat vermoedelijk veroorzaakt wordt door de verschillende vaccinatiestrategieën die er gekozen zijn. Zo steurt Groot-Britannië erop aan om zoveel mogelijk mensen te voorzien van een beetje bescherming, terwijl de Nederlandse overheid er aanvankelijk voor kiest om iedereen te verzekeren van de 2 benodigde prikken. De termijn waarbinnen Nederlanders die prik krijgen is wel opgerekt van 3 naar 6 weken. Het Europees medicijnagentschap EMA heeft gezegd dat dit in principe geen kwaad kan. Ter vergelijking: in Groot-Britannië kan het zo’n 4 tot 12 weken duren voordat iemand een 2e prik krijgt.
Al gereserveerd
Dat Nederland deze koers vaart is vermoedelijk ook 1 van de redenen dat er nu nog coronavaccins opgeslagen liggen bij het bedrijf Movianto in Oss, wat de gehele vaccinvoorraad beheert. Die prikken zijn dus eigenlijk al gereserveerd voor iemand en kunnen daarom niet direct toegediend worden.
Voorraad
Dat is niet de enige reden waarom geleverde coronavaccins niet meteen in de bovenarm verdwijnen. Een woordvoerder van het RIVM legt uit dat het achterhouden van een kleine voorraad essentieel is om het vaccinatieproces niet te verstoren. “Beperkte voorraad is onvermijdelijk, omdat leveringen nooit helemaal zeker zijn.” Ook het logistieke proces zorgt ervoor dat een vaccin niet dezelfde dag nog ingespoten kan worden. “Leveringen komen in batches en is er tijd nodig om deze in een logistiek proces bij de uitvoerende partijen te krijgen, waarbij de vaccinplanning van de uitvoering en de logistiek op elkaar aangesloten moeten worden. Deze uitvoerders zullen de vaccinatie ook moeten voorbereiden – denk aan uitnodigen versturen, locaties inrichten – om de vaccinaties te kunnen zetten en daarom moeten zij ook kunnen weten en vertrouwen wanneer zij over welk vaccin kunnen beschikken”, legt zij uit. “Door geen voorraad aan te houden is dit veel te onzeker en kan het vaccineren, door het opnieuw moeten plannen van afspraken, juist vertragen.”
Opnieuw verpakt
Verder is het ook niet zo dat een coronavaccin meteen klaar is voor gebruik. In gesprek met het Algemeen Dagblad legt dezelfde woordvoerder uit dat dit eerst omgepakt moet worden in kleine verpakkingen, zodat het daadwerkelijk gebruikt kan worden op priklocaties. Uiteraard moet dit ook heel secuur en volgens strenge richtlijnen gebeuren, waardoor het niet in een uurtje gedaan is.
Conclusie:
Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat coronavaccins niet meteen op de priklocaties belanden. Zo wil Nederland burgers garanderen dat de 2 benodigde prikken er ook echt zijn. Ook is een kleine voorraad houden erg belangrijk, omdat helemaal geen voorraad het vaccinatieproces juist kan vertragen. Leveringen zijn immers nooit helemaal zeker, waardoor het extra belangrijk is om wat achter de hand te hebben. Daarnaast worden vaccins niet kant -en – klaar geleverd. Ze moeten eerst worden omgepakt, wat natuurlijk ook tijd kost.
(Bron: AD, Het Parool, RIVM, coronavaccinatie.nl, outworldindata.org, Financial Review)