medicijnen namen

Hoe zit het? Waarom hebben medicijnen zulke lastige namen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Waarom hebben medicijnen zulke ingewikkelde namen?

Amoxicilline, tocilizumab en omeprazol; het zijn allemaal ingewikkelde, moeilijk uitspreekbare namen voor medicijnen. En het blijft niet bij deze 3, bijna alle medicijnen die op de markt zijn hebben zo’n lastige naam. Maar waarom eigenlijk?

Niet zomaar verzonnen

Bijna alle medicijnen die in omloop zijn hebben zo’n lange, ingewikkelde naam. Dit is de wetenschappelijke naam van het medicijn. Deze naam is bedacht aan de hand van een speciaal systeem. “Die moeilijk namen verzint de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 1953 is een systeem bedacht om elk medicijn een unieke naam te geven die over de hele wereld hetzelfde is”, legt apotheker Sam Gijsberts uit aan televisieprogramma EditieNL. Deze naam wordt niet zomaar verzonnen, er wordt rekening gehouden met allerlei zaken. “De naam van het medicijn wordt afgestemd op de doelgroep. Een anticonceptiepil moet mooi klinken voor een vrouw en een kankermedicijn moet vooral veiligheid uitstralen.” Ook is het belangrijk dat de naam van een medicijn niet verwarrend moet zijn. Gijsberts: “Als ze onveilig klinken of te veel lijken op een bestaand medicijn, dan kunnen ze worden afgekeurd. Daarnaast mogen ze niet leiden tot verkeerde recepten.” Ook wordt het door de naam voor apothekers duidelijk tot welke groep geneesmiddelen het medicijn behoort. Zo eindigen alle geneesmiddelen die de aanmaak van cholesterol remmen bijvoorbeeld op het woord ‘statine’.

Wetenschappelijke naam

Over de naam van een medicijn wordt dus erg goed nagedacht. Toch kunnen de namen vaak niet gemakkelijker worden gemaakt, omdat de namen van de gebruikte chemische stoffen in de medicijnnaam moeten worden verwerkt. Toch maakt men het op den duur soms wat makkelijker voor zichzelf door veelgebruikte medicijnen anders te noemen. Zo is de wetenschappelijke naam van de anticonceptiepil ethinylestradiol/desogestrel, maar wordt dit door veel mensen kortweg de pil genoemd. Ook wordt een medicijn soms bij de merknaam genoemd, omdat deze simpeler is dan de wetenschappelijke naam. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Ritalin, dit is een merk van een medicijn waarvan de wetenschappelijke naam een stuk lastiger is.

Tongbrekers

Dan bestaan er ook nog medicijnen die een misschien nog lastigere naam hebben, dit zijn medicijnen die nog niet zo lang op de markt zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de relatief nieuwe medicijnen tegen het coronavirus. Merkadviseur Pierre Konings legt aan RTL Nieuws uit hoe dat zit: “Met deze pandemie moet alles super snel gaan. Farmaceuten hebben nog geen tijd om na te denken over een mooie naam dus krijgen de medicijnen puur hun wetenschappelijke naam.” De naam van deze medicijnen zal in de toekomst dus misschien iets makkelijker worden, maar het blijft waarschijnlijk een tongbreker.

(Bron: EditieNL, RTL Nieuws, WHO, Apotheek.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Erik S. says:

    “Die moeilijk namen verzint de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 1953 is een systeem bedacht om elk medicijn een unieke naam te geven die over de hele wereld hetzelfde is”
    Dit klopt niet altijd. Vele medicijnen komen in verschillende landen onder verschillende namen uit. Men moet in dergelijke gevallen de werkzame stof vergelijken.