Hoe zit het? Waarom gaat onze haargroei harder in de zomer?
Publicatiedatum: 20 juni 2023
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom gaat onze haargroei harder in de zomer?
Hoe hard groeit uw haar?
In een eerder artikel bespreken we waarom we in de lente en de herfst vaker last hebben van haaruitval. Het omgekeerde is dus het geval in de zomermaanden. Dan krijgen we er juist bovengemiddeld veel haren bij. “Haren groeien ongeveer 10 procent sneller in de zomer”, vertelt dermatoloog Tjinta Brinkhuizen aan Quest. “De piek ligt ergens in augustus en september.” Meteen hierop volgt weer de periode waarin er meer haren uitvallen dan gemiddeld. Al met al hebben we een gemiddelde haargroei van 1 tot 1,5 centimeter per maand, maar in de zomer gaat het dus harder.
Welke invloed heeft vitamine D op uw haar?
Er zijn verschillende verklaringen voor het feit dat uw haren sneller groeien in de zomer. Volgens verschillende wetenschappers komt dit door een hogere aanmaak van vitamine D, doordat het haar meer zonlicht opvangt. Vitamine D is namelijk een belangrijk bestanddeel voor uw haargroei. Dat uw vingernagels sneller groeien in de zomer, helemaal als u vaak met uw vingers beweegt, heeft ook met vitamine D te maken.
Welke invloed heeft warmte op uw haar?
Sowieso zijn hoge temperaturen bevorderlijk voor uw haargroei. Hoe warmer het is, hoe verder de bloedvaten open gaan staan. En hoe meer zuurstof en andere voedingsmiddelen er naar uw haren kunnen gaan. Volgens sommige wetenschappers speelt ook mee dat we in de zomer minder sjaals, petten en hoeden dragen dan in andere seizoenen. Maar hard bewijs voor deze verklaring is er vooralsnog niet.
Welke invloed heeft UV-straling op uw haar?
Zonlicht, warmte en vitamine D zijn dus bevorderlijk voor uw haargroei. Maar te lang in de zon zitten kan ook weer niet goed zijn voor uw haar. Als u te veel UV-straling opvangt, kan dat uw haar aantasten. Hoe u zichzelf daartegen beschermt, leggen we in dit artikel uit.
(Bron: Archief, Quest, Gezondheidsnet, Wetenschap in Beeld. Foto: Shutterstock)