Een hand zet een ouderwetse wekker uit om te snoozen.

Hoe zit het? Waarom gaat bij snoozen de wekker na 9 minuten weer?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom gaat bij snoozen de wekker na 9 minuten weer?

Waarom 9 minuten snoozen en niet 5 of 10?

Snoozen: nog even blijven liggen en de wekker tijdelijk uitzetten. Om na 9 minuten weer gewekt te worden door dezelfde wekker. Maar waarom is overal 9 minuten de standaard en niet 5 minuten of 10 minuten? Dat klinkt toch veel logischer?

Mechanische klokken zijn lastiger in te stellen

Er is niet één definitief antwoord, maar er zijn wel meerdere logische redenen voor. Daarvoor moeten we even terug in de tijd, naar de mechanische klokken. Daar zitten mechanische tandwielen in. Om 10 minuten te snoozen, moeten de klokkenmakers intervallen met dubbele cijfers instellen. Dat is moeilijker, dan wanneer er maar één cijfer ingesteld moet worden. Ook is het lastig om exact 10 minuten en 0 seconden in te stellen, dus is de keuze erboven of eronder. De keuze valt daarom al snel op eronder: 9 minuten en een aantal seconden.

Opstaan
Lees ook: Moeite met opstaan als het langer donker blijft? Met deze 5 tips lukt het

Ook bij digitale klokken wordt 9 minuten snoozen aangehouden

Met de overgang naar digitale klokken, is de 9 minuten snoozen aangehouden. Deels omdat deze tijd inmiddels gewoonte is geworden. Maar ook deels dezelfde reden als bij de mechanische klokken: er is een andere techniek nodig voor het instellen van dubbele cijfers voor het snoozen.

Smartphones nemen de tijd over

Met de komst van smartphones is ook weer de 9 minuten aangehouden, omdat het inmiddels zo gewoon is geworden. Sommige smartphones hebben ingesteld dat u zelf kunt kiezen na hoeveel minuten de wekker opnieuw moet gaan bij het snoozen. Kan uw telefoon dat niet en wilt u kortere intervallen hebben? Zet dan een 2e wekker op de tijd die u zelf fijn vindt. Bijvoorbeeld 5 minuten na elkaar. Dan is de kans om weer diep in slaap te vallen iets minder groot.

Is snoozen goed?

Snoozen is eigenlijk helemaal niet goed voor ons. Vooral wanneer u de wekker expres eerder gaat zetten, om te kunnen snoozen. Het verstoort dan de remslaap en uw biologische klok kan in de war raken.

snoozen
Lees ook: Waarom snoozen slecht voor u is

(Bron: Quest, Men’s Health, Libelle, RTL, Linda. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie