Hoe zit het? Waarom bijten veel olympische sporters in hun medaille?
Publicatiedatum: 6 augustus 2024
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom bijten veel (olympische) sporters in hun medaille?
Oude gewoonte
U herkent het vast wel. Na het winnen van een medaille, bijvoorbeeld op de Olympische Spelen, bijten veel sporters in hun medaille. Het is een oude gewoonte, die al lang niet meer zijn oorspronkelijke doel dient.
Ooit begonnen sporters met het bijten in hun gouden medaille om te controleren of de medaille van echt goud is gemaakt. Dit is een gewoonte die bij goudzoekers is ontstaan. Zij wilden namelijk controleren of het door hun opgegraven materiaal goud is. Goud is een relatief zacht metaal. Doordat het zo zacht is, komen er makkelijk tandafdrukken in. Ziet een goudzoeker een tandafdruk in het materiaal na het bijten? Dan weet hij of zij dat het echt goud is. Sporters hebben dit ooit overgenomen, mogelijk als grap, om te controleren of hun medaille uit echt goud bestaat.
Het is echter al lang verleden tijd dat de gouden medailles volledig uit goud bestaan. Al sinds de Olympische Spelen van 1912 is dat niet meer het geval. Dit komt door de hoge kosten van een volledig gouden medaille. Een medaille die volledig uit goud bestaat kost namelijk tienduizenden euro’s.
Waar zijn de gouden medailles van gemaakt?
Een gouden medaille op de Olympische Spelen bestaat voor veruit het grootste deel uit zilver, namelijk voor minimaal 92,5 procent. Alleen het bovenste laagje is van echt goud, meestal gaat dat om slechts 1,34 procent van de medaille. Het zorgt ervoor dat een gouden medaille ‘slechts’ een paar honderd euro kost, in plaats van tienduizenden euro’s. De overige 6 procent van de medaille bestaat meestal uit koper, maar dat materiaal mag de organisator van de Olympische Spelen zelf bepalen. Het bijzondere aan de medailles tijdens de Olympische Spelen in Parijs in 2024 is dat er een stukje van de Eiffeltoren is verwerkt in de medailles.
Waarom bijten sporters nog steeds in hun medaille?
Het is nog altijd een veel gezien plaatje: medaillewinnaars die in hun medaille bijten, ondanks dat algemeen bekend is dat ze niet volledig uit goud bestaan. Het is dus niet nodig om de medaille op de echtheid van het goud te controleren. Dat veel sporters toch nog in hun medaille bijten, komt vooral omdat het een traditie is geworden. Het levert bovendien mooie foto’s op.
Weten waar de sporters hun sportieve (olympische) genen vandaan hebben? Carrie en Evert ten Napel gaan in de serie De Olympische genen van… langs bij de ouders van onze sporters en gaan op zoek naar het antwoord. Bekijk hier alle afleveringen.
(Bron: Eurosport, Margriet, The New York Times, NOS. Foto: EPA/MAST IRHAM)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik kreeg ooit Choco versie met folie, dan kun je die open bijten en blijkbaar populair geworden om mijn na te doen.