Hoe zit het?: mogen e-sigaretten ook alleen gerookt worden binnen rookzones?
Publicatiedatum: 12 november 2019
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mogen e-sigaretten ook alleen gerookt worden binnen rookzones?
Echte ziekmaker
Roken is in Nederland steeds minder populair. Waar roken vroeger wordt gezien als sportief en stoer, voeren nu de gezondheidsrisico’s die eraan kleven de boventoon. Roken kan immers allerlei ziektes en kwalen in de hand werken, waarvan longkanker waarschijnlijk de meest bekende is.
Om het roken te ontmoedigen mag er al jaren niet meer in openbare ruimtes en in de horeca. Dat staat beschreven in de Tabaks- en rookwarenwet. Zodoende zijn er op stations, luchthavens en andere openbare plekken rookzones in het leven geroepen waar rokers nog wel terecht kunnen. Inmiddels hebben verschillende ziekenhuizen deze rookzones alweer in de ban gedaan. Buiten die zones mag er niet gerookt worden. Alhoewel, in essentie mogen mensen die een elektronische sigaret roken dit wel. Over dit type rookwaar wordt nu nog niets gezegd in de Tabaks- en rookwarenwet. Dit gaat echter wel veranderen.
Nog niet per wet verboden
In 2018 komt de overheid met het preventieakkoord. Dit akkoord richt zich op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Hierin staat het volgende geschreven: “Het rookverbod wordt per 2020 uitgebreid voor de e-sigaret met en zonder nicotine. Het huidige rookverbod is alleen van toepassing op het roken van tabaksproducten. Met de uitbreiding willen we het roken van de bestaande en toekomstige damp- en aanverwante producten die gezondheidsschade veroorzaken verbieden. Dit om ook de sociale norm te versterken dat “roken” niet normaal is en om jongeren te beschermen.” Het streven is om het rookverbod per 1 juli 2020 uit te breiden.
Niet maatschappelijk geaccepteerd
Hoewel het per wet nog niet verboden is om e-sigaretten te roken buiten de gestelde rookzones, is het niet echt maatschappelijk geaccepteerd. Wie bijvoorbeeld in de trein een e-sigaret ontsteekt, kan rekenen op vreemde blikken. Op het reizigersforum van de NS staan verschillende verontwaardigde reacties van reizigers die in de trein zijn geconfronteerd met een e-sigaretrokende medereiziger. “Nu ben ik opgestaan en weggelopen, ik wil daar niet naast zitten. Maar mijn vraag is. Dat mag toch niet?”, vraagt een van de reizigers zich in zijn forumbijdrage af. ” De reactie van de NS-medewerker is als volgt: “In de trein mag nergens gerookt worden, dus dan mag je je medereiziger hierop aanspreken en anders eventueel de conducteur hiervan op de hoogte stellen.”
een woordvoerder van de NS bevestigt dit. “Roken is niet toegestaan in de trein zelf. Dit geldt ook voor e-sigaretten. Op de stations mag er enkel gerookt worden binnen de rookzones. Dit is één van onze huisregels en staat ook beschreven in de vervoersvoorwaarden.”
Ook op de luchthaven Schiphol mogen er niet zomaar e-sigaretten gerookt worden. Dit mag enkel in de aangewezen rookruimtes. Ook in ziekenhuizen is het niet de bedoeling dat mensen dit sigarettentype roken. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen zijn anno 2019 volledig rookvrij. dat wil zeggen dat er niet meer gerookt mag worden op het ziekenhuisterrein. Meestal betekent dit dat er ook geen e-sigaretten meer gerookt mogen worden. Onder meer het Noord-Hollandse Tergooi Ziekenhuis en het Noord-Limburgse Mariaziekenhuis willen geen e-sigaretten meer zien op hun terrein.
Hoe zit het?
Het huidige rookverbod geldt dus (nog) niet voor mensen die een elektronische sigaret roken, maar daar gaat dus op 1 juli 2020 verandering in komen. Hoewel het nog niet per wet verboden is om de e-sigaret buiten de gestelde rookzones te roken, is het niet maatschappelijk geaccepteerd. E-sigarettenrokers doen er goed aan om zich te houden aan de gestelde rookzones.
Zelf een vraag?
Heeft u zelf een soortgelijke vraag waar u het antwoord maar niet op kunt vinden? Meld uw vraag dan aan via het Hoe zit het?-aanmeldformulier en wie weet gaan wij binnenkort op zoek naar het antwoord.
(Bron: NS, Rijksoverheid)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Beste harde werkers,
Het is moeilijk om er over te oordelen. De E-sigaret val nog steeds niet onder de accijns wet. De regenring of balastingdienst hebben er geen grip op. Ze lopen nog accijn mis. Het hele gebeuren klop niet. Het stoken blijft tot ze nder de accijns wet vallen.
Succes.