bakpapier

Hoe zit het? Kunt u bakpapier meerdere keren gebruiken?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kunt u bakpapier meerdere keren gebruiken?

Ideale keukenhulp

Bakpapier is enorm handig. Door dit velletje te gebruiken hoeft u de bakplaat een stuk minder vaak schoon te maken. Dat komt door het vet- en waterafstotende laagje dat erop zit. 1 nadeel: u kunt bakpapier eigenlijk maar 1 keer gebruiken. Veel mensen doen dit echter niet en bakken meerdere keren met hetzelfde velletje. Kan dit kwaad?

PFAS

Misschien vindt u dit een wat vreemde vraag, want bakpapier lijkt natuurlijk een uitermate onschuldige keukenhulp. In principe is dit het ook, maar in het bakpapier zit wel PFAS verwerken. Dat staat voor poly- en perfluoroalkylstof en is een verzamelnaam voor chemische stoffen die ervoor zorgen dat iets water-, vet-, vuil- en stofafstotend wordt. PFAS worden in tal van producten gebruikt, waaronder in het de toplaag van bakpapier.

Kankerverwekkend?

PFAS hebben niet zo’n goede naam. Zo zou PFAS kankerverwekkend zijn als het loskomt en mensen het binnenkrijgen. Met name de PFAS-stoffen PFOA en PFOS zijn de boosdoeners. “Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen leverschade veroorzaken, effect hebben op ons afweersysteem, schadelijk zijn voor de voorplanting en voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook zijn ze mogelijk kankerverwekkend”, valt er te lezen op de overheidswebsite watziterin.nl. Ook is PFAS lastig afbreekbaar in de natuur. In bakpapier wordt PFOS gebruikt.

Meerdere keren gebruiken

Het PFOS uit bakpapier kan ook loslaten en zo via eten in de mens terecht komen. Vooral bij ‘verkeerd’ gebruik kan dit gebeuren. In het geval van bakpapier wordt 1 velletje meerdere keren gebruiken gezien als verkeerd.

Om ervoor te zorgen dat de gezonheidsrisico’s gering blijven is het belangrijk om een velletje na 1 keer weg te gooien, zegt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, tegen het Algemeen Dagblad (AD). “Als je netjes de gebruiksaanwijzing volgt, kun je het veilig gebruiken en komt het heel beperkt je lichaam binnen. Je moet het dan wel bij eenmalig gebruik laten; een stuk afgebladderd zwart bakpapier kan wel weer schadelijk zijn.”

Hoeveel PFOS er in bakpapier zit, is niet helemaal duidelijk. Volgens Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is dit in 2010 voor het laatst gemeten.

Alternatieven

Als u geen bakpapier met PFAS wilt gebruiken, kunt u ook overstappen op biologisch bakpapier. De water- en vetafstotendelaag is hierbij gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het geen PFAS bevat en milieuvriendelijker is. Biologisch bakpapier wordt verkocht in natuurwinkels en op het internet.

(Bron: Rijksoverheid, RIVM, NVWA, AD, MilieuCentraal)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Mijzelf says:

    Dan neem ik aan dat het afwasbare ‘ kunststof bakpapier ‘ ook giftig is. Ik gebruik het zelden, maar vermoed dat dan ook maar weggooien? Ik lees hier niks over , vandaar dat ik het aangeef…

    Cen10tje says:

    Ik maak bakpapier altijd eerst nat, knijp het uit, zodra ik er gemakkelijker een bakvorm mee kan bekleden. Is dat ook schadelijk?

      Cen10tje says:

      Corr.
      … het uit, zodat ik er ….

    Jeanmarchand says:

    En als je pannen of bakpapier wegwerp! Waar komt het dan terecht! Juist, net als plastiek, in het milieu! Het gebruik moest helemaal verboden worden en vervangen door veilige alternatieven!

      Jeanmarchand says:

      En dan heb ik nog waterdichte kledij of zeil vergeten! Waar komt dat allemaal terecht!