suiker

Hoe zit het? Kunnen we echt verslaafd raken aan suiker?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Kunnen we echt verslaafd raken aan suiker?

Iedereen houdt van suiker

We kunnen het natuurlijk niet hard maken, maar waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen ter wereld die niet dol zijn op suiker. Of het nu een lekkere vrucht is of een koekje, de zoete smaak wordt alom gewaardeerd.

Ongezond

Hoewel suiker erg lekker is, heeft het wel 1 groot nadeel: het is niet gezond om er te veel van te eten. Dit kan zorgen voor gewichtstoename en uiteindelijk zelfs voor diabetes. Diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, wordt veroorzaakt als er stelselmatig te veel van het hormoon insuline aangemaakt moet worden. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet al te veel schommelt, maar als de productie niet optimaal kan verlopen, kan suiker dus ook minder goed uit het bloed gefilterd worden. De bloedsuikerspiegel blijft dan steeds te hoog, met alle gevolgen van dien.

Verslaafd?

Naast diabetes, kan suiker volgens sommigen ook een verslaving veroorzaken. Een echte suikerverslaving. Is dit echt zo? Volgens het Voedingscentrum in elk geval niet. “In tegenstelling tot bij het stoppen met alcohol-of drugsgebruik, krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen en is er niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Van verslaving aan de stof suiker kun je dus niet spreken”, schrijft de voorlichtingsorganisatie op de eigen website.

Error: Ongeldige post ID.

Dopamine

Echt verslaafd raken aan suiker is dus niet mogelijk, maar waar komt de veronderstelling dat dit wel zo is dan vandaan? Dat heeft vermoedelijk te maken met wat suiker opwekt in het lichaam. Wie suiker eet, stimuleert immers de aanmaak van gelukshormoon dopamine. Sommige drugs doen precies hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan heroïne, waar een gebruiker na inname overladen wordt met dopamine. Ook bij gebruikers van cocaïne speelt dopamine een hoofdrol, omdat deze drug de natuurlijke afbraak van dit hormoon remt.

Drugsverslaafden willen het fijne gevoel natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden, waardoor ze steeds opnieuw moeten gebruiken. Wie suiker eet, wil het fijne gevoel ook verlengen. Daardoor is meer eten een verleidende optie en lijkt het misschien alsof suiker verslavend is, maar dat is dus niet het geval. Zoals op de website van het Voedingscentrum al wordt uitgelegd, heeft het lichaam niet steeds meer suiker nodig om hetzelfde gevoel te bereiken en ontstaan er ook geen ontwenningsverschijnselen als er niet genoeg suiker in het lichaam aanwezig is. Bij drugs – we scharen alcohol hier ook onder – is dit wel het geval.

Puppy’s

Suiker is overigens lang niet de enige stof dat de dopamine-aanmaak stimuleert. Vet doet precies hetzelfde. Wilt u graag wat minder suiker of vet eten, maar wel de dopaminespiegel positief beïnvloeden? Ook dan zijn er nog tal van opties. Sporten werkt ook dopamine opwekkend, net als seks. Naar verluidt komt er ook veel dopamine vrij als we kijken naar een lief dier of een mooi stuk muziek luisteren.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, National Institute on Drug Abuse, BBC, Outsider. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie