bleek

Hoe zit het? Is het schadelijk om bleek weg te spoelen door de wc?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Is het schadelijk om bleek weg te spoelen door de wc?

Zwembadjes omkieperen in de tuin

Tijdens de afgelopen warme periode zoeken veel Nederlanders verkoeling. Zodoende zijn de zwembadjes voor in de tuin niet aan te slepen. Nu de warmte weer geweken is, worden de zwembadjes ook weer geleegd. De inhoud wordt veelal in de tuin gekieperd. Geen probleem als er gewoon leidingwater in zit, maar als er chloor aan is toegevoegd kan dit een ander verhaal zijn. Zeker als er meer chloor in het water zit dan nodig is.Chloor toevoegen aan een zwembad kan bijvoorbeeld met chloortabletten.

In dat geval komt het water met het chloor in het grondwater terecht en dat is niet zo goed. Om dit te voorkomen is het altijd goed om te kijken naar wat de fabrikant van het bad voorschrijft over chloorgebruik en u daar ook aan te houden.

Alleen de 3 p’s

Zwembadwater met chloor weggooien in de natuur is dus niet per se goed, maar geldt dat ook voor het door de wc spoelen van schoonmaakwater met bleek, dat chloor als hoofdbestanddeel heeft? Kunnen waterzuiveringsinstallaties dat er wel goed uitfilteren? Wij vragen het aan Arthur Laumann, van de Unie van Waterschappen, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse waterschappen. “Het liefst zien wij natuurlijk dat alleen de 3 p’s door de wc worden gespoeld: poep, plas en papier, want in principe is chloor niet zo goed”, legt hij uit. “Het kan reageren op stofjes in het water en het kan zijn dat het er niet helemaal uitgefilterd kan worden. Daarom is het goed dat er zo min mogelijk chemicaliën in het riool terecht komen.”

In principe is bleek door de wc spoelen dus niet zo goed, maar er is wel een grote maar in dit verhaal. “Als mensen er zo zuinig mogelijk mee zijn is het niet enorm schadelijk en bovendien deelt chloor zich altijd weer op, waardoor het dus uiteindelijk zal verdwijnen.”

Biologisch afbreekbaar

Hoewel een beetje bleek gebruiken dus niet zoveel kwaad lijkt te kunnen, is het volgens Laumann wel verstandiger om biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen te gebruiken. Die zijn milieuvriendelijker en beter voor het water. Dit soort middelen zijn bij vrijwel alle supermarkten te koop en kunt u herkennen door het etiket op de achterkant te lezen. Daar staat op of het biologisch afbreekbaar of ecologisch is. “En als dat erop staat kunt u er zeker van zijn dat het ook echt zo is, want anders mag dat in Nederland niet op het etiket staat”, licht Laumann toe.

Ook voorlichtingsorganisatie Milieucentraal ziet mensen liever andere schoonmaakmiddelen gebruiken. Uiteraard omdat het in het water terecht komt, maar ook om een andere reden. “Chloor of chloorbleek maakt niet schoon. Het ontsmet, en dat is over het algemeen niet nodig.”, aldus een woordvoerder. “Het wordt ook schoon genoeg als je schoonmaakt met een sopje. De enige toepassing die wij aanraden voor chloor, is het verwijderen van schimmel in badkamervoegen”, aldus een woordvoerder.

Conclusie:

In principe horen er maar 3 dingen in het toilet en dus ook in het riool: poep, plas en wc-papier. Het is dus beter om geen bleek te gebruiken, want hoe minder chemicaliën in het rioolwater terecht komen, hoe beter. Dit is niet heel schadelijk als het toch in het riool terecht komt, omdat mensen vaak kleine hoeveelheden gebruiken en chloor, het hoofdbestandeel van bleek, later weer afbreekt. Ondanks dat is het toch beter om biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen te gebruiken.

(Bron: Unie van waterschappen, Milieucentraal)

Geef een reactie

Reacties (10)

    Fem555 says:

    Alleen 3 p in je toilet gaat op de lange duur niet werken. Groene zeep, azijn en soda(en baking soda) kan je echt alles mee. Zijn toch biologisch afbreekbaar?

      Fem555 says:

      gevonden id biologisch afbreekbaar suusmaaktschoon.nl/post/deze-schoonmaakmiddelen-zijn-biologisch-afbreekbaar

    Renald van der Werf says:

    Het gebruik van chloor in een toilet is om nog meer redenen sterk af te raden. Het geeft een schijnveiligheid van hygiene omdat bij het volgende gebruik de “besmetting” weer helemaal terug is en resten poep onder de rand niet worden bereikt. Ernstiger is: dat het glazuur op den duur wordt aangepast en wordt de binnenpot ruw, waardoor deze steeds moeilijker te reinigen is. Het advies: groene zeep, azijn en soda is een goed advies.
    Alleen in deze coronatijd zou het het enig effect kunnen hebben ivm het doden van virussen.

    marianke brugman says:

    Mijn longarts heeft mij al tientallen jaren geleden verboden om zelfs chloor in huis te hebben. Het is voor iedereen schadelijk en zeker voor mij met astma. ik maak alles schoon met afwasmiddel en keukenazijn. Werkt al meer dan 50 jaar prima.

    creatief neeltje says:

    en de kattenbak? daar wordt juist van gezegd dat die met chloor schoongemaakt moet worden

      Nelleke reageert says:

      Ik heb de kattenbak nog nooit schoongemaakt met bleekwater. Gewoon een beetje sop, heet water en een borstel. Daarna afspoelen en uitdrogen. Wordt goed schoon. Poezen hebben in al die 30 jaar nog nooit geklaagd?. Zelfs alle poezen die we hebben gehad hebben nooit hun behoefte in de tuin gedaan. Ze komen allemaal naar binnen rennen, gauw naar de bak en hup weer naar buiten. Maar misschien komt dat wel omdat wij ze altijd zo hebben opgevoed. Wij willen niet dat anderen last hebben van onze poezen. Nu nog één poes over en die is zo oud, komt niet verder dan ons terras om even een frisse neus te halen en regenwater te drinken (is veeeel lekkerder dan kraanwater). Bovendien bleven onze katten veelal in onze eigen tuin. Je kan het ze aanleren.

    Mango60 says:

    Als je alleen milieuvriendelijke schoonmaak middelen en natuurlijke make-up,schampoo’s,doucheschuim wilt dan kun je deze on line kopen op : biggreensmile.nl
    Wil je ook haarverf op natuurlijke basis en alle soorten make-up artikelen dan is de webshop solobiomooi.nl. Bijna alle verpakkingen en doosjes waar produkten in zitten zijn ook nog plastic vrij. Dus 100% neutraal en stuk minder plastic afval.

      BIJBLOEM says:

      Bij de supermarkt per ongeluk een middel gekocht.
      Net zo duur als de chemische. Natuurlijk ontstaan azijn.
      Buren stelden dat ze natuurlijk azijn gebruikten als middel tegen ‘ONKRUID.’
      Niet dus en langs de muren van mijn schuur. Dat tast de voegen en het cement aan.
      Zijn nu boos omdat ik dat niet wil.

    Dick Sassem says:

    Chloor in de WC beschadigd het glazuur van de pot. Het glazuur wordt poreus en wordt geel van de kalk. Dat krijg je nooit meer schoon… alleen door een nieuwe pot te kopen!
    Dick

    BIJBLOEM says:

    Ach. ik lees deze pas nadat ik een andere had gezien.
    Ik heb het op tv gehoord en onthouden, omdat het aansluit bij mijn ervaring.
    In natuurgebieden dooie vissen te zien drijven. Het is voor mij een signaal.
    Jammer dat de wegwerpcultuur alleen erger geworden.
    Luiers voor het gemak i.p.v. om een kind sneller en jonger zindelijk te leren worden.
    Bij het leren lopen wil een kind een schone luier.
    Vallen en opstaan. Met een volle luier niet fijn. 🙂
    Ouders die tijd nemen voor de behoefte van hun kind.
    Geen poep in de broek. Leren hoe dat kan.