Hoe zit het? Hoe werkt de indeling van de Paralympische Spelen?
Publicatiedatum: 24 augustus 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: hoe werkt de indeling van de Paralympische Spelen?
Paralympische indeling
De Paralympische Spelen beginnen op 24 augustus 2021. Tot en met 5 september 2021 strijden 4.400 sporters uit 133 landen om 537 medailles. Voor Nederland treden er 73 sporters aan. Al deze sporters hebben een beperking of handicap. Uiteraard hebben niet alle beperkingen dezelfde uitwerking op de sportprestaties, waardoor er op de Paralympische Spelen categorieën worden gebruikt om sporters in te delen.
10 categorieën
Om eerlijke wedstrijden te creëren, heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) een lijst opgesteld van 10 beperkingen die helpen bij het juist classificeren van de sporters. Dit zijn ze:
- Verminderde (ontbrekende) spierkracht door bijvoorbeeld dwarslaesie, spina bifida of polio;
- Beperking in de beweeglijkheid van gewrichten;
- Amputaties van ledematen als gevolg van trauma of ziekte, of een aangeboren deficiëntie aan de ledematen
- Significant beenlengte verschil, aangeboren of door een trauma;
- Dwerggroei (Achondroplasie);
- Hypertonie zoals Cerebrale Parese (spasmen), dit wordt gekenmerkt door een abnormaal hoge spierspanning en een verminderd vermogen om de spieren te strekken. Dit kan ontstaan door ziekte of ongeval;
- Ataxie, verschillende verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie. Dit kan op eenzelfde wijze ontstaan als Hypertonie;
- Athetose, een stoornis van het bewegings- en houdingsapparaat. Dit kan variëren van heel milde vormen tot ernstig motorisch disfunctioneren;
- Visuele beperking, zowel in scherpte, gezichtsveld als (kleuren)waarneming;
- Verstandelijke beperking, gemeten in IQ (<75), een beperkte zelfredzaamheid én de voorwaarde dat dit voor het 18de jaar is geconstateerd.
Verdere verdeling
Vervolgens wordt er gekeken op welke manier de beperking of handicap de sporter beïnvloedt. Dit wordt gedaan aan de hand van een iets korter lijstje:
- Sporters met een niet-progressieve hersenbeschadiging, een beschadiging die niet verslechtert;
- Sporters in een rolstoel;
- Sporters met een visuele beperking;
- Sporters met een intellectuele beperking;
- Sporters met een amputatie;
- Sporters genaamd ‘anderen’. Hieronder vallen sporters met spierziektes die niet lijden tot 1 van de bovenstaande zaken of bijvoorbeeld dwerggroei.
Dit laatste systeem moet voorkomen dat iemand met een visuele beperking uit moet komen tegen een sporter die in een rolstoel zit en vice versa. Door deze selectie te maken staat de sport op 1.
Toegankelijkheid sporten
Sommige sporten zijn lastiger om uit te oefenen voor mensen met een bepaalde beperking. Daarom heeft het Paralympisch comité een lijst gemaakt van welke atleten in welke klasse kunnen uitkomen, zoals dat wordt genoemd. Zo kunnen mensen met een visuele beperking bijvoorbeeld niet meedoen aan het boogschieten. Sportkoepel NOC*NSF heeft een Nederlandstalig document waarin wordt uitgelegd welke disciplines voor welke sporters bedoeld zijn.
De Paralympische Spelen worden gehouden van 24 augustus tot en met 5 september in de Japanse hoofdstad Tokio. U kunt het live volgen via tv en online.
(Bron: paralympisch Comité, NOC*NSF, RTL Nieuws)