Hoe zit het? Hoe weet men welke coronavirus-varianten er rondwaren?
Publicatiedatum: 26 oktober 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: hoe weet men welke coronavirus-varianten er rondwaren?
Nieuwe virusvariant
De coronacijfers stijgen weer in ons land en in landen om ons heen. Soms worden er alweer extra maatregelen genomen, zoals Letland, dat opnieuw een lockdown heeft afgekondigd. Marokko heeft de teugels ook strakker aangetrokken, want het land heeft het luchtruim gesloten voor Nederlandse vliegtuigen. Volgens sommigen is hiervoor gekozen de Marokkaanse overheid bang is dat er Nederlanders binnenkomen die de nieuwe variant van het coronavirus verspreiden. Deze variant heet AY.4.2., ook wel bekend als de Delta Plus.
Welke varianten zijn er?
Lange tijd is het vrij stil rondom nieuwe coronavarianten, maar inmiddels rukt Delta Plus dus op. Althans, in andere landen. In Nederland controleert het RIVM welke varianten er in Nederland mensen ziek maken. Dit doet het gezondheidsinstituut aan de hand van zogenoemde kiemsurveillance. Op de website van de Rijksoverheid wordt dit begrip als volgt toegelicht: “in de kiemsurveillance wordt wekelijks een steekproef van ongeveer 1.500 monsters van positieve testuitslagen van verschillende laboratoria in Nederland extra onderzocht op varianten.”
Het RIVM doet dit niet alleen, maar werkt hierin samen het het Rotterdamse Erasmus MC en met laboratoria verspreidt over het hele land. In deze laboratoria worden de bouwstenen van het virus bekeken en vergeleken met andere monsters. “Zo kan het RIVM zien hoe het virus verandert”, schrijft de Rijksoverheid.
Ziekmakend virus
Op het moment van schrijven zorgt de ‘gewone’ deltavariant voor vrijwel alle besmettingen in ons land; type Delta Plus is nog niet gedetecteerd. Of en wanneer dat zal gebeuren, is niet te voorspellen.
Duizenden varianten
Op de website van het RIVM en op het coronadasboard vindt u een lijstje met virusvarianten. Al deze type zijn, zoals dat heet, zorgelijke en interessante varianten. Een zorgelijke variant is een mutatie die mensen extra ziek kan maken, besmettelijker is of waar vaccins minder goed tegen werken. Een interessante variant is volgens de overheid een variant waarvan “meerdere besmettingen in een bepaalde situatie of cluster zijn ontdekt of die in meerdere landen is gevonden.” De vaccins die we in Nederland hebben, beschermen tegen al deze interessante en zorgelijke varianten.
Naast deze zorgelijke en interessante mutaties, zijn er nog duizenden andere varianten. Dat is niets nieuws onder de zon; het doel van virussen is om mensen te besmetten en dat werkt natuurlijk het best als het virus zich steeds een beetje aanpast. Virussen die dat niet doen, is geen lang leven beschoren.
(Bron: RIVM, Rijksoverheid, UMC Utrecht)