Hoe ouder hoe groter de kans op epilepsie

Wie denkt dat epilepsie alleen bij (jonge) kinderen voorkomt heeft het mis. Want steeds meer ouderen krijgen te maken met deze aandoeningen. Epilepsie gaat vaak samen met aandoeningen als een beroerte of dementie. Met het toenemen van de vergrijzing, krijgen dus meer ouderen hier mee te maken.

Niet op voorbereid

Alle aandoeningen die de structuur van de hersenen beïnvloeden vergroten de kans op epileptische aanvallen. Ongeacht of iemand dit ooit eerder heeft gehad. Naast een beroerte en verschillende vormen van dementie kunnen een hersenontsteking en hersenletsel  na een ongeval ook epilepsie met zich meebrengen. “De eerste 2 jaar na een beroerte is de kans op epilepsie het grootst”, aldus neuroloog Jordie van Tuijl. “Veelal zijn mensen en hun omgeving er bovendien niet op voorbereid, wat de klap nog groter maakt.”

Onderzoek

Het Epilepsiefonds vindt dat onderzoek naar epilepsie bij ouderen een hoge prioriteit moeten krijgen. Hetzelfde geldt voor goede voorlichting. Op die manier kunnen epileptische aanvallen beter en eerder worden herkend en behandeld worden. Het fonds zamelt tijdens de jaarlijkse collecteweek (7 t/m 10 juni 2016) geld in voor meer wetenschappelijk onderzoek en om mensen met epilepsie zicht op genezing te bieden. De aandoening genezen of voorkomen, is nu nog niet mogelijk.

Hans Peter van Rietschoten (1967) beschrijft in zijn boek Op weg naar het onbekende (ISBN: 9789402226454) open, eerlijk en met humor over zijn ervaring met epilepsie.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hans Peter van R says:

    Als nét geen 50+er ben ook ik epilepsie patiënt. Vanaf 2002 tob ik hiermee en schreef hierover een boek. Hierin beschrijf ik mijn weg tot aan waar ik nu ben.
    Op mijn medische dossier staat in dikgedrukte letters “kandidaat voor epilepsie chirurgie”. Uiteraard wil ik, als dit op prijs gesteld wordt, een recensie exemplaar sturen en sta ik open om hierover persoonlijk van gedachten te komen wisselen.