Vrouw heeft nekklachten. Hoe kunt u dit voorkomen of verhelpen?

Hoe kunt u nekklachten voorkomen en verhelpen?

Uw nekspieren worden de hele dag aan het werk gezet. Deze spieren spelen bij bijna alle bewegingen die u maakt een rol. Daardoor blijven de klachten meestal niet beperkt tot alleen uw nek als u nekklachten heeft. Zaak dus om dit te voorkomen, maar hoe doet u dat? En wat kunt u ertegen doen als u al nekklachten heeft?

Hoe ontstaan nekklachten

Er zijn tal van mogelijkheden hoe nekklachten ontstaan. Het komt regelmatig voor als gevolg van een verkeerde houding. Dat kan bijvoorbeeld een verkeerde slaaphouding zijn, waardoor u ’s ochtends wakker wordt met een pijnlijke, stijve nek. Maar het kan ook het gevolg zijn van een verkeerde werk- of zithouding. Als u de hele dag in dezelfde houding zit, bijvoorbeeld tijdens het werken of televisie kijken, kan dit ook leiden tot een stijve nek of andere nekklachten. Ook stress is een bekende veroorzaker van nekpijn, omdat u uw spieren dan (onbewust) meer aanspant. U kunt ook nekklachten krijgen door een verkeerde beweging. Dit kan op een onschuldig moment gebeuren, maar ook door een valpartij of (auto-)ongeluk.

Nekklachten komen voor bij jong en oud. 2 op de 3 mensen heeft gedurende zijn leven wel eens meerdere dagen nekpijn. Bij jongeren is het vaker het gevolg van een verkeerde beweging of houding, tegenwoordig steeds vaker als gevolg van langdurig gebruik van mobiele apparaten. Bij senioren komen deze oorzaken ook voor, evenals nekpijn door slijtage van de gewrichten of afnemende spierkracht. Er kan onder meer sprake zijn van nekartrose of een nekhernia.

stijve nek
Lees ook: Een stijve nek door de airco: zo kunt u dat voorkomen

Wat kunt u doen tegen een pijnlijke nek?

Als u een pijnlijke nek heeft, is het belangrijk uw nek rust te geven zonder deze stijf te laten worden. Vermijd overbelasting, maar probeer uw nek wel in beweging te houden. Verder helpt het om uw nek warm te houden, bijvoorbeeld door een warmtekussen in uw nek te leggen, een warme sjaal om uw nek te doen of een (extra) warme douche te nemen.

Staat u regelmatig op met een pijnlijke nek? Dan kunt u een andere slaaphouding proberen, maar ook het kussen en matras zijn van invloed. Als u een wat ouder matras heeft, kan een nieuw matras helpen voor uw nek. De dikte van uw slaapkussen speelt ook een rol. Voor buik- en rugslapers wordt een dunner kussen geadviseerd, terwijl een dikker kussen de nek van zijslapers juist kan ontlasten.

Meestal gaan nekklachten binnen enkele weken weer weg. Heeft u echter langdurig last van uw nek? Overweeg dan een bezoek aan de huisarts.

Hoe kunt u nekklachten voorkomen?

Het is goed om te weten hoe u de klachten kunt verhelpen, maar nog liever bent u ze voor. Helaas kunt u geen maatregelen nemen om het ontstaan van nekklachten uit te sluiten. U kunt er echter wel voor zorgen dat de kans kleiner wordt. Zit niet te lang in dezelfde houding en zorg ervoor dat u rechtop zit en niet de hele tijd naar beneden hoeft te kijken. Het helpt om de computer en televisie op ooghoogte te plaatsen.

Uw nek heeft er baat bij dat u regelmatig in beweging komt en niet te lang in dezelfde houding blijft. Vermijd daarom om langdurig stil te zitten en probeer regelmatig op te staan en even een rondje te lopen, ook als u aan het werk bent en een zittend beroep heeft. Een verkeerde slaaphouding kan eveneens nekklachten veroorzaken. Voor uw nek is het het beste om op uw zij of rug te slapen. Dat voorkomt dat uw nek in een gedraaide, onnatuurlijk positie ligt zoals bij slapen op uw buik het geval is. En bent u gevoelig voor nekklachten bij stress? Probeer stress dan zoveel mogelijk te voorkomen en blijf in beweging.

(Bron: AD, Consumentenbond, Radar, M Line, UZ Leuven. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie