Eén van de manieren om uw hersenen fit te houden: een gezellig potje schaak met een goede vriend(in)

Hoe houdt u uw hersenen gezond na uw 50e? Blijf nieuwe dingen leren en mensen ontmoeten

Welke leeftijd u ook heeft, u bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Het is zelfs gezond om dit te blijven doen, om uw hersenen in goede conditie te houden. Waarom is dit zo goed voor u? En wat kunt u doen om te blijven leren?

Wat is neuroplasticiteit?

Neuroplasticiteit is een belangrijk begrip in dit verhaal. Dat wil zeggen dat uw hersenen zich ontwikkelen en continu van structuur veranderen, afhankelijk van uw ervaringen en de kennis die u opdoet. Hoe meer nieuwe kennis en informatie u tot u neemt, hoe meer nieuwe cellen uw brein aanmaakt.

Dagelijks sterven vele cellen in uw hersenen af, maar er kunnen ook veel nieuwe verbindingen aangemaakt worden. De neuroplasticiteit neemt weliswaar af als u ouder wordt, maar uw brein is ook na uw 50e in staat om nieuwe verbindingen te leggen. U kunt bijvoorbeeld alsnog een nieuwe taal leren op latere leeftijd, al gaat dat bij volwassenen minder vlot dan bij kinderen. Houd in gedachten dat het wellicht meer tijd, moeite en doorzettingsvermogen zal vergen.

Hersenen van 50-plussers: wat is hun kracht?

Sterker nog, op sommige vlakken is het brein van een 50-plusser zelfs beter ontwikkeld dan dat van een jongere. Dit vertaalt zich vooral in een hoge emotionele intelligentie en een betere omgang met tegenslagen. “Ook kunnen vijftigplussers nieuwe informatie beter in een context plaatsen, omdat ze meer kennis hebben in hun semantisch geheugen, het geheugen voor feitenkennis”, voegt neuropsycholoog Margriet Sitskoorn, hoogleraar aan de universiteit van Tilburg, hieraan toe in gesprek met NEMO Kennislink. “Ouderen zijn ook beter in interpersoonlijke problemen (ruzies en conflicten, red.) oplossen.”

3 vrouwen maken een wandeling
Lees ook: Is het gezonder om 1 lange wandeling per dag te maken of meerdere korte?

Hersenen van 50-plussers: wat is hun zwakte?

Daar staat tegenover dat andere vaardigheden wel degelijk achteruitgaan als u ouder wordt. Denk aan uw kortetermijngeheugen en uw motoriek, maar ook de snelheid waarmee u nieuwe informatie verwerkt. Het wordt er dus niet gemakkelijker op om nieuwe kennis op te doen. Maar het is wel degelijk belangrijk om dit toch te blijven doen als u wat ouder wordt.

U kunt – daar waar mogelijk – bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, een moeilijke puzzel uit de krant (of hier op MAX Vandaag) oplossen, een muziekinstrument leren bespelen, een goed boek lezen, vrijwilligerswerk doen of een museum bezoeken. Onze collega’s van MAX vakantieman lichten regelmatig interessante musea uit, binnen en buiten Nederland. Door uw hersenen te prikkelen, op wat voor manier dan ook, houdt u ze in conditie. Doe bijvoorbeeld eens mee aan het spel MAX Geheugentrainer om uw brein uit te dagen.

Hoe houdt u uw hersenen gezond?

Daarbij zijn sociale contacten belangrijk, vooral het ontmoeten van nieuwe mensen. Heeft u kleinkinderen? Als u regelmatig komt oppassen, houden zij u jong. Tot slot is het belangrijk om uw hersenen gezond te houden, net als de rest van uw lichaam. Want roken, overmatig alcoholgebruik, slechte voeding, stress, slaaptekorten en een gebrek aan beweging kunnen uw hele lichaam aantasten, ook uw hersenen. In deze MAX Masterclass van Erik Scherder vindt u meer tips om uw hersenen fit te houden.

(Bron: MAX Masterclass, MAX vakantieman, Algemeen Dagblad, Movethebrain.nl, NEMO Kennislink. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie