Hoe herkent u een blindedarmontsteking?
Publicatiedatum: 22 april 2025
Een blindedarmontsteking is een bacteriële ontsteking aan het begin van de blindedarm. Het is belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen, zodat u snel hulp krijgt. Hieronder leest u hoe u een blindedarmontsteking kunt herkennen en wat u moet doen.
Symptomen van een (acute) blindedarmontsteking
De symptomen van een blindedarmontsteking, (acute) appendicitis, beginnen soms geleidelijk en worden na verloop van tijd erger. In veel gevallen treden de symptomen acuut op, waardoor het ook een acute blindedarmontsteking wordt genoemd. Het is goed om de klachten in de gaten te houden. Let vooral op de volgende tekenen:
- Buikpijn – De pijn begint meestal rond de navel en verplaatst zich naar de rechteronderkant van de buik. De pijn wordt vaak erger bij bewegen, hoesten of drukken op de buik.
- Misselijkheid en braken – U kunt zich misselijk voelen en zou kunnen gaan overgeven.
- Verminderde eetlust – Soms kunt voorafgaand aan een blindedarmontsteking, een verminderde eetlust krijgen.
- Koorts en koude rillingen – Een lichte verhoging of koorts kan optreden, vaak in combinatie met andere symptomen.
- Veranderingen in de stoelgang – U kunt last krijgen van diarree of u kunt juist last krijgen van obstipatie.
- Opgeblazen gevoel en winderigheid – Een opgeblazen gevoel, winderigheid of een vol gevoel kunnen ook tekenen zijn van een blindedarmontsteking.

Hoe ontstaat een blindedarmontsteking
Hoe een blindedarmontsteking ontstaat, is niet precies duidelijk. Er wordt gedacht dat het ontstaat wanneer een stuk ontlasting vastzit in de blindedarm. Het zou daarachter dan kunnen gaan ontsteken. Maar er zijn ook gevallen waarbij mensen een blindedarmontsteking krijgen terwijl er niks vastzit. Het is dan niet duidelijk waardoor het komt. Wel is bekend dat 1 op de 15 mensen ooit een blindedarmontsteking krijgt. Dit komt meestal voor bij jonge mensen.
Behandeling van een blindedarmontsteking
Heel soms krijgt u medicijnen tegen de ontsteking. Er is dan geen operatie nodig. Maar in de meeste gevallen moet een ontstoken blindedarm operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose en meestal via een kijkoperatie. Bij deze methode maakt de arts een paar kleine sneetjes (meestal drie) in de buikwand, waardoor instrumenten en een camera kunnen worden ingebracht om de blindedarm te verwijderen. Een kijkoperatie zorgt voor kleinere wonden en een sneller herstel dan een traditionele operatie. Hierbij is een grotere snee in de onderbuik nodig.
Als een blindedarmontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan de blindedarm perforeren. Dit betekent dat de ontsteking doorbreekt en darminhoud in de buikholte terechtkomt. Dit kan leiden tot een buikvliesontsteking, een ernstige aandoening die erge buikpijn veroorzaakt. Heeft u klachten, neem dan onmiddellijk contact op met de huisarts of huisartsenpost.
(Bron: Thuisarts, mdlfonds, antoniusziekenhuis.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De informatie over een doorgebroken blindedarm is veel te optimistisch. Bij buikvliesontsteking ga je gewoon dood. 51 jaar geleden had ik zo’n situatie. Kans van overleven was toen 50%. Ik moest na de operatie 6 weken dag en nacht in het ziekenhuis in bed zitten. Hoge koorts, antibiotica hielp niet. Mijn zoon had vorig jaar ook een doorgebroken blindedarm. Toen met medicijnen na enkele dagen weer op de been.