Hoe goed zijn open zomerschoenen voor uw voeten?
Publicatiedatum: 27 juni 2019
In de zomer maakt dicht schoeisel plaats voor de open variant. Maar hoe goed zijn slippers, espadrilles, sandaaltjes en al die andere zomerse schoenen voor uw voeten? Wij vragen het aan podotherapeut Monique van der Kaa.
De tenen hebben het zwaar
Als het kwik boven de 20 graden uitkomt, gaan veel mensen over op open schoenen of slippers. Logisch, maar niet per se goed voor de voeten, vertelt Van der Kaa. “Mensen zonder moeilijke voeten kunnen best even lopen op open schoenen zonder wreefbandje, maar goed zijn ze niet.” Slippers, bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat de tenen moeten ‘klauwen’, zoals Van der Kaa dat noemt. “De tenen moeten de schoen als het ware vasthouden en dat is heel vermoeiend. Dat klauwen kan een training zijn voor de voetspieren, maar wie het te lang doet kan klachten krijgen. ”
Wreefbandjes
Ook espadrilles (zie foto hieronder) en sandalen zonder wreefbandje zorgen ervoor dat de voeten hard moeten werken om de schoen aan te houden. Voor moccasins en bootschoenen geldt hetzelfde. Naast het ontbreken van een bandje over de wreef, is ook het gebrek aan een goed voetbed vaak een probleem bij dit soort open schoenen. “Niet elk voetbed past bij elke voet, waardoor het belangrijk is om echt op zoek te gaan naar een paar zomerschoenen die bij uw voeten passen.”
Is goed wel écht goed?
Wie in de ‘reguliere’ schoenwinkel zoekt naar een luchtige schoen met goed voetbed én genoeg ondersteuning, kan soms lang zoeken. Hier zijn allerhande slippers en andere open schoenen te vinden die zeggen goed te zijn voor de voet, terwijl zij dat in feite niet per se zijn. Dit zijn vaak slippers met dikke zolen, waardoor zij meer demping hebben dan reguliere slippers. “Hier zit niet altijd een goed voetbed in, waardoor de voet onvoldoende steun krijgt. Als deze slipper een plateauzool heeft, wordt het afwikkelen van de voet ook nog eens bemoeilijkt.”
Zomerse schoenen met memory foam (de schoen ‘onthoudt’ als het ware de vorm van uw voet) zijn een beter alternatief. “Voor mensen zonder moeilijke voeten is dat in principe prima, mits de schoen sterk genoeg is om de voet te corrigeren als deze doorzakt naar de zijkant.”
Maatwerk
Volgens Van der Kaa kunnen oudere mensen en personen met lastige voeten zich het allerbest wenden tot een podotherapteut of een orthopedische schoenmaker als zij op zoek zijn naar echt goede zomerschoenen. “Zij kunnen een zomerschoen op maat maken, zodat de voet precies de juiste steun krijgt.” Zelf is zij nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze podoslippers in Nederland en inmiddels wordt deze techniek in verschillende landen toegepast.
Hoe zit het met blote voeten?
De podoslipper is dus het allerbest, maar is op blote voeten lopen niet nóg beter? Geregeld duiken er berichten op in de media waarin dit wordt gesuggereerd, omdat het de voeten sterker zou maken. Volgens Monique van der Kaa klopt dit deels. “Het is goed om af en toe blootvoets te lopen, maar wel op een zachte ondergrond. Onze voeten zijn als het ware rudimentair geworden. Dat wil zeggen dat ze niet meer het doel dienen dat zij vroeger hadden. Dat komt omdat we ze in de westerse wereld omhullen met schoenen. Daardoor zijn onze voeten het niet meer gewend om op harde ondergrond te lopen en worden ze hier sneller moe door. Gras of zand zijn wel geschikte oppervlaktes. Zand werkt als het ware als een soort steunzool, omdat het de voet ondersteunt en inzakken naar de zijkant tegengaat.”
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goed geschreven dit artikel. Heel duidelijk.