kaarsen

Hoe gezond zijn die gezellige kaarsen eigenlijk?

Kaarsen zijn echte sfeermakers in huis, zeker als het buiten donker is. Maar hoe gezond is die gezellige kaars eigenlijk? Helemaal niet, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. 

Niet zo gezond

Als de dagen korter worden, is er in de media automatisch meer aandacht voor typische najaars onderwerpen. Kaarsen zijn daar een goed voorbeeld van. De invalshoeken zijn talrijk, waardoor er ook verschillende artikelen circuleren over hoe gezond dat nu eigenlijk is, zo’n sfeerverhogende kaars aansteken. Nieuwssite NU.nl is in de materie gedoken en weet te vertellen dat het niet zo goed is voor het de mens.

Wetenschappelijk bewezen

De site raadpleegt verschillende onderzoeken. Onder meer een wetenschappelijke studie die de Universiteit van Kopenhagen in 2017 doet naar dit onderwerp wordt erbij gepakt. De conclusie van de Denen is dat de verbranding van kaarsen zorgt voor uitstoot van fijnstof. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling die bijvoorbeeld ook wordt veroorzaakt door roken. Theo de Kok, toxicoloog aan Maastricht University, bevestigt tegenover NU.nl dat bij het branden van kaarsen fijnstof vrijkomt. “Je kan de uitstoot van een kaars bijvoorbeeld ook zien als je een kaarsje onder een brandertje zet, dat krijgt dan roetaanslag. Alles wat zo’n kaars normaliter uitstoot, komt in de lucht te hangen.”

Niet direct een gevaar

Dat dit roet het binnenklimaat aantast, laat zich raden. Een direct gezondheidsrisico vormt het branden van een kaars overigens niet. “Het kan vergelijkbaar zijn met de blootstelling aan tabaksrook in een kroeg als je niet-roker bent. Je zult er niet van de ene op de andere dag van omvallen, maar een levenslange uitstoot kan op het eind van de rit behoorlijk ingrijpen”, zegt De Kok.

Systematische blootstelling

Kaarsen kunnen wel een direct probleem vormen voor de gezondheid als iemand er tientallen aansteekt in een kleine, slecht geventileerde ruimte. Als iemand dit dag in dag uit doet, wordt deze persoon systematisch blootgesteld aan schadelijke fijnstof. Volgens De Kok hebben deze mensen een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Bovendien is fijnstof kankerverwekkend en slecht voor de longen.

Alle kaarsen even ongezond

Of het nog uitmaakt welke kaarsen u brandt. Niet echt, aldus de toxicoloog. “In principe leveren alle kaarsen fijnstof.” Ook de populaire sojakaarsen of kaarsen met zogenaamd natuurlijke ingrediënten stoten dus fijnstof uit. Dit geldt ook voor geurkaarsen. Mensen met longproblemen kunnen extra gevoelig zijn voor dit laatstgenoemde kaarstype. Dat komt door de geur die zij uitstoten.

Op zoek naar meer artikelen over herfstgerelateerde onderwerpen? Wij hebben verschillende in de aanbieding. Zo hebben we tips voor huisverzorging in de herfst en adviezen om uw tuin dit seizoen door te helpen.

(Bron: longfonds, AD, nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Elizado says:

    Wat is beter o te branden, gewone kaarsen (meestal de goedkopere) , stearinekaarsen of waxinekaarsjes?

      Oma Bee says:

      Ik steek slechts af en toe een paar waxinelichten aan. Deze worden niet genoemd in het artikel maar ik neem aan dat de vorming van fijnstof van waxinelichten net zo slecht is als van kaarsen.