horrorteek

Hoe gevaarlijk is de jagende ‘horrorteek’ nu echt?

Er is een jagende ‘horrorteek’ uit Zuid-Europa in Nederland gesignaleerd. Althans, als we de berichten die tot nu toe in de media over dit diertje verschijnen moeten geloven. Wij vroegen ons af wat hier van waar is en gingen op onderzoek uit. 

Jagende teek mét loopvermogen

De teek waar het om gaat heet eigenlijk hyalomma en komt voor in delen van Zuid-Europa en Azië. De teek is een stuk groter dan de Nederlandse variant en kan door zijn langere poten ook een stuk sneller rennen. Daarnaast kan de teek letterlijk aanvoelen als er een mogelijke prooi aankomt. Het beestje is in staat om bepaalde signalen zoals trillingen, lichaamstemperatuur en koolstofmonoxide waar te nemen, waardoor zij heel bewust ‘op jacht’ kunnen gaan. Zij zijn tevens in staat om de gastheer, zoals dat heet, van 3 tot 9 meter afstand te herkennen, waardoor zij er ook zelf op af kunnen rennen.

‘Horrorteek overleeft niet in Nederland’

Dit klinkt allemaal niet zo prettig, maar vooralsnog hebben Nederlanders geen reden om zich zorgen te maken. Hoewel in sommige artikelen wordt beweerd dat de teek ook in Nederland is aangekomen, is dit geenszins het geval, weet het RIVM ons te vertellen. “Er zijn wel exemplaren opgedoken, maar de hyalomma heeft zich hier niet gevestigd en kan hier ook niet overleven. Het is hier te koud”, aldus een woordvoerder. De woordvoerder vergelijkt de situatie van deze teek met die van de tijgermug, die komt hier ook weleens voor, maar echte populaties komen niet voor.

Dit soort exotische diertjes komen hier via import van voedingsmiddelen of andere goederen of – zoals in het geval van de teek- door trekvogels of andere rondtrekkende dieren.

horrorteek

Het huidige verspreidingsgebied van de ‘horrorteek’. Bron: ECDC

Krim-Congokoorts

Net als de reguliere teek die zich ophoudt in de Nederlandse grassen en bossen, zijn sommige van de hyalommateken besmet. De teken die hier in Nederland voorkomen hebben in sommige gevallen de bacterie borrelia burgdorferi bij zich, dat de Ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze ziekte kan het zenuwstelsel chronisch aantasten, maar is niet dodelijk. Het virus dat de hyalommateek met zich meedraagt is van een andere categorie. Het kan zo zijn dat sommige van deze teken een virus uit de bunyaviridae-familie met zich meedragen. Wie een teek met dit virus treft, kan de Krim-Congokoorts krijgen. Dit is een zeer ernstige, besmettelijke ziekte, die vooral de lever ernstig aantast. Ook in andere organen kan het virus flink huishouden, waardoor gehele organen of delen ervan kunnen afsterven. 30 tot 50 procent van de mensen die deze ziekte krijgt, zal eraan overlijden.

Geen besmettingen in Nederland

Ook hiervoor hoeven Nederlanders niet bang te zijn. Alle hyalommateken die tot nu toe in Nederland zijn waargenomen, zijn geen drager van dit virus. In Spanje, Portugal en Griekenland heeft het virus al wel mensen ziek gemaakt, maar het gaat hier niet om heel veel besmettingen.

(Bron: RIVM, Wagenbingen University & research, AD)

Geef een reactie