Hoe gevaarlijk is bloedend tandvlees?
Publicatiedatum: 7 april 2023
Heeft u het al wel eens meegemaakt? U bent net klaar met tandenpoetsen en u ontdekt restjes bloed op uw tandenborstel. Komt het alleen maar doordat u te stevig heeft gepoetst of is er meer aan de hand met uw gebit? We leggen de kwestie voor aan een expert.
Waarom bloedt uw tandvlees?
Als uw tandvlees tijdens het poetsen begint te bloeden, is dat meestal slecht nieuws. Vaak duidt het op een tandvleesontsteking (gingivitis), die op zijn beurt ontstaat door een ophoping van tandplak in uw gebit. Gevoelig of gezwollen tandvlees of een slechte adem kunnen een indicatie zijn. Maar bloedend tandvlees is het meest zichtbare symptoom, als teken dat het onderhuids al langere tijd niet goed zit. “Het kan natuurlijk incidenteel voorkomen door te heftig poetsen. Of een ragertje of tandenstokertje dat ergens verkeerd gaat. Maar het is meestal een symptoom ergens van, geen goed teken”, vertelt Hennie Zoontjes, woordvoerder van NVM-mondhygiënisten, aan MAX Vandaag.
Bloedend tandvlees kan met verschillende aandoeningen samenhangen, zoals leukemie. Daarnaast bent u mogelijk gevoeliger voor tandvleesontstekingen als u te weinig vitamine B, C of D binnenkrijgt. Dat geldt ook als uw lichaam hormonale veranderingen doormaakt, bijvoorbeeld door een zwangerschap of de overgang.
Stadium 1: gingivitis, wat zijn de gevaren?
Gingivitis is niet altijd zichtbaar, maar bloedend tandvlees na het poetsen is een indicatie. Dat geldt dus ook voor gevoelig, opgezwollen of rood tandvlees of een slechte adem. Als u op tijd merkt dat u gingivitis heeft, kunt u er met een goede mondhygiëne nog voor zorgen dat uw tandvlees herstelt.
Stadium 2: parodontitis, wat zijn de gevaren?
Als u niet op tijd ingrijpt, kan gingivitis overgaan in parodontitis. In dat geval kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. U kunt meer schade voorkomen door een goede mondhygiëne. En door alle tandplak en tandsteen uit uw mond te laten verwijderen, door een tandarts, mondhygiënist of parodontoloog. Maar als een deel van het kaakbot eenmaal is afgebroken, dan is dit onherstelbaar. Parodontitis kan zelfs leiden tot uitgevallen tanden en kiezen.
Hoe kunt u schade aan uw tandvlees voorkomen?
Door uw gebit goed te verzorgen kunt u dus al het een en ander voorkomen. Dat begint bij uw voedingspatroon. Te veel suiker is bijvoorbeeld niet goed voor uw gebit. Zorg er daarnaast voor dat u goed blijft poetsen en dat u regelmatig uw gebit laat controleren. “2 à 4 keer per jaar naar de tandarts en/of mondhygiënist, dan ben je er meestal wel. En mondhygiënisten die aan huis komen, dat is tegenwoordig ook mogelijk”, aldus Zoontjes.
Juist op latere leeftijd is het belangrijk om uw gebit te blijven onderhouden. Zeker als u afhankelijk bent van zorg, is het niet altijd vanzelfsprekend dat dit ook gebeurt. Als uw tandvlees bloedt, schakel in elk geval zo snel mogelijk hulp in, waarschuwt Zoontjes. “Gebeurt het vaker, dan moet u echt naar een mondhygiënist voor advies. En pak het aan. Parodontitis is de ontsteking van tandvlees en omliggende steunweefsels als kaakbot en vezels. Wanneer u jarenlang met deze infectie door blijft lopen, is het verliezen van tanden en kiezen het gevolg”, stelt hij. “Voorkom ellende. Want we worden allemaal een heel stuk ouder en we willen dat ook zonder kunstgebit doen. Dat kan ook, maar dan moet u wel die preventie goed regelen. Of laten regelen.”
(Bron: Archief, Allesoverhetgebit.nl, Colgate, NVM-mondhygiënisten, Dental Clinics, Tandarts.nl, Vraagdetandarts.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bloedend tandvlees is niet gevaarlijk alleen je tandvlees is ontstoken dan moet je flossen met tandenstoker waar een borsteltje aan zit.
Al 12 jaar bloedend tandvlees. Oorzaak lichen planes. Daar is helaas niets aan te doen.
Ik mis lichen planus. Zelf hierdoor bloedend tandvlees in zeer ernstige mate gehad. Momenteel na jaren minder last.
Ik lees hier niets over een mogelijk bacterie op de hartklep. Als blijkt dat iemand een bacterie op de hartklep heeft en dientengevolge geopereerd moet worden aan de hartklep, is het eerste wat aan de patiënt gevraagd wordt: “Bent u onlangs bij de tandarts of mondhygiënist geweest?”.