Hoe betrouwbaar zijn gezondheidsapps?
Publicatiedatum: 27 februari 2018
Steeds vaker gebruiken ziekenhuizen en artsen digitale hulpmiddelen. Een consult via beeldbellen of vragen aan de arts stellen via de mail. De gezondheidszorg digitaliseert. Daarnaast heeft de consument de keuze uit duizenden gezondheidsapps. Maar hoe betrouwbaar zijn deze apps?
NeLL
Om deze vraag te beantwoorden moeten de apps getest worden door een onafhankelijke partij. Daarom richt het Leids Universitair Centrum (LUMC) in Leiden een lab op: het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL). In het lab kunnen digitale gezondheidsmiddelen zoals apps, robots en andere digitale middelen getest worden door patiënten, en ook door artsen, onderzoekers en ict’ers. Het NeLL is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en met de partners in de Medical Delta. Dit is een samenwerkingsverband van overheden, universiteiten, universitaire ziekenhuizen en andere kennisinstellingen in Zuid-Holland.
Onafhankelijk onderzoek
Consumenten hebben momenteel keuze uit ongeveer 325.000 apps e-health-apps. Het grootste gedeelte van deze apps is nooit door een onafhankelijk bureau onderzocht. Een groep van 20.000 studenten gaat in het NeLL deze apps testen en beoordelen op juistheid van de informatie en of de informatie ook begrijpelijk en toegankelijk is voor de consument. De wens is dat de apps die goed uit de test komen een keurmerk te geven. Volgens Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden, moet het keurmerk absoluut onafhankelijk zijn. “Er komen dagelijks een paar honderd apps bij, dus het werk is nooit af, maar het is goed dat we nu ergens beginnen.” Het NeLL wordt 9 maart 2018 in Leiden geopend.
(Bron: NOS/LUMC)