Het sportweekend: wie zien we terug tijdens Nederland-Polen?
Publicatiedatum: 14 juni 2024
Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend. Robbert is uitgerust teruggekeerd van vakantie en neemt weer samen met Hein het weekend door. Sem keert na zijn verdienstelijke invalbeurten terug in de luwte, maar heeft zich gepresenteerd als een belofte voor de toekomst.
Wie gaan we zien tijdens Nederland-Polen in Hamburg?
Hein: Van Rome naar Hamburg, van Femke, Liemarvin en Lieke naar Memphis, Jerdy en Lutsharel, van EK atletiek naar EK voetbal. We komen deze week niets tekort qua Europees vermaak, Robbert.
Robbert: Zo’n EK atletiek was toch echt elke avond entertainment van de bovenste plank. Laat die Spelen maar komen. Maar vandaag begint dat andere EK, dus laten we ons daar maar eens op gaan concentreren. Die Femke en Lieke, dat geloof ik nu wel. Van hun klasse ben ik overtuigd, maar wat vinden we van het nieuwe Oranje, Hein? Op z’n minst verrassend goed in de aanloop.
Hein: Ja, al zeggen dit soort oefenpotjes tegen Canada en IJsland mij nooit zoveel. Overmorgen, Volksparkstadion in Hamburg, 15.00 uur, dan moet het gebeuren. We zitten in een verraderlijke groep, maar zo’n wedstrijd tegen Polen moet wel gewonnen worden, zeker nu Robert Lewandowski er niet bij is. Wie gaan we zondag in actie zien bij Oranje, ervan uitgaande dat iedereen nu wel heel blijft?
Robbert: Ik verwacht de volgende opstelling, gewoon ouderwets 1-4-3-3. Keeper: Verbruggen; verdediging: Dumfries, Virgil, De Ligt, Aké; middenveld: Veerman, Reijnders, Schouten; aanval: Gakpo, Memphis en Simons. De Vrij zou nog kunnen spelen waar De Ligt staat. Simons heeft met zijn 1e goaltje in een interland deze week zijn basisplaats gered, want eigenlijk voldoet Frimpong veel beter. Gakpo zou nog kunnen wisselen met Bergwijn.
Hein: Dumfries en Frimpong aan dezelfde rechterkant lijkt me inderdaad wat te veel van het goede. Misschien een optie voor de volgende wedstrijd tegen Frankrijk, als er wat meer ruimte ligt? Maar goed, dat is pas volgende week vrijdag, dan hebben we nog een hele column om daar dieper op in te gaan.
Huiskamervraag: Feyenoord en Ajax voor het laatst in buitenlandse handen?
Robbert: Spanje-Kroatië is de topper van morgenavond. Bij Ajax zullen ze wel hopen dat hun voortdurende teleurstellende Kroaten Šutalo en Sosa goed zullen spelen. Want van de week las ik dat er maar 3 van de 12 aankopen van Sven Mislintat mogen blijven van de nieuwe technisch directeur Alex Kroes. De rest gaat met een strik erom in de verkoop. Liefst voor een zo hoog mogelijke prijs.
Hein: En in ander voetbalnieuws, niet-EK-gerelateerd: Feyenoord heeft een opvolger voor Arne Slot gepresenteerd, de Deen Brian Priske. Dat betekent dat Ajax en Feyenoord voor het eerst deze eeuw een niet-Nederlandse trainer hebben. Weet je toevallig wie deze voorgangers van Francesco Farioli en Priske zijn? En welke trainers er tegenover elkaar stonden in De Klassieker van 1981/1982, de laatste keer dat Ajax en Feyenoord allebei een buitenlandse trainer hadden?
Robbert: Ah, leuk Hein, een huiskamervraag tussendoor. Bij Ajax was het Morten Olsen in 1997. Hij werd direct kampioen met een heel nieuw team met Sunday Oliseh en Shota Arveladze. Bij Feyenoord was het de Zweed Bengtsson, als ik me niet vergis zo rond 1990. Maar 2 buitenlandse trainers bij deze rivalen tegelijk, dat wordt lastiger: Kurt Linder bij Ajax en Václav Ježek? Daar heb ik nog een ‘actieve herinnering’ aan. Linder was namelijk de trainer van Ajax bij de comeback van Cruijff en Ježek kwam in elk geval nadat hij in 1976 met Tsjecho-Slowakije het EK had gewonnen. Dus ik denk dat ik nu door mag voor de koelkast?
Hein: Bingo, de prijzen zijn binnen. En daarover gesproken: we moeten nog even terugkomen op een paar historische wapenfeiten van het voorbije EK atletiek.
Medailleregen en kijktip op YouTube
Robbert: Mag ik eens raden? Je doelt niet op onze hardlopers en hardloopsters? Gaan we het hebben over de gouden medaille bij het kogelstoten van Volendams trots na Joey Veerman, namelijk Jessica Schilder? Jorinde van Klinken won op dat nummer zilver en herhaalde dat in een totaal ander discipline, het discuswerpen. Dat huzarenstukje was al bijna 50 jaar niet meer vertoond. We moeten ver terug in de tijd gaan naar DDR-atlete Margitta Droese-Pufe in 1978. Die deed dat vast niet op paling.
Hein: Wederom bingo. Dan wil ik tot slot nog ere brengen aan wie ere toekomt, namelijk de gouden medaillewinnaars van nog een ander EK. En dat zijn de identieke tweelingzusjes Bregje en Noortje de Brouwer, kersverse Europese kampioenen synchroonzwemmen.
Robbert: Laten die twins nu net gaan schitteren in een nieuwe serie afleveringen van Olympische Genen, die binnenkort op deze site te bekijken valt. Tot slot onze oranje voorspellingen. Ik zeg dat Nederland zondag met 2-0 wint van Polen. En jij…?
Hein: Jemig, 2-0! Dat zou toch een geweldige sensationele uitslag zijn! (Voor wie nieuwsgierig is geworden: het archief van Studio Spaan op YouTube is de kijktip van deze week. Fan-tas-tische tv!)
(Foto: Koen van Weel/ANP)