Kylian Mbappé Zorro Nederlands elftal EK

Het sportweekend: wel of geen Zorro tegen het Nederlands elftal?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en experts, blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend.

Genieten van het EK

Hein: Nou Robbert, tot zover de 1e EK-week. Schitterende goals, uitblinkende ex-Ajacieden, verrassende wendingen en opnieuw een hoofdrol voor Wout Weghorst. En een Europese verbroedering die je normaal gesproken bij het Songfestival verwacht, afgezien van de onlusten rondom Engeland-Servië. Mag ik het zo samenvatten?

Robbert: Dat heb je perfect samengevat, Hein. Ik tel 5 opvallende ex-Ajacieden, die allemaal gescoord hebben: Eriksen, Mikautadze, Marin, Wöber (eigen doel) en Conceição. Ik vind het overdreven om Mikautadze nu ineens als een heel goede voetballer te betitelen zoals ik een analist op tv heb horen zeggen. Ik zou zeggen: vraag de beelden van de wanprestatie in de beker tegen Hercules nog maar eens op… En Conceição is na 1 jaartje al vertrokken, omdat hij onder zijn vader kon gaan voetballen bij Porto. Bij alle andere genoemde spelers gaat het om gewone transfers. En wie weet komt Eriksen wel terug.

Hein: Zijn meest indrukwekkende comeback heeft hij natuurlijk al achter de rug. En over comebacks gesproken…

Robbert: Hoezee, Anna van der Breggen komt terug uit haar vroegpensioen! Die was ook wel erg vroeg gestopt. Maar ja, duidelijk een liefhebster van de sport, om een in het ongerede geraakte term uit de wielersport maar eens in een andere context te gebruiken. Ook terug: Jonas Vingegaard. Hij is op tijd terug voor de Tour na zijn zware kwetsuren. Hoeveel koersdagen zou hij pas in de benen hebben dit jaar?

Wel of geen Zorro tegen Oranje?

Hein: Zijn zware valpartij in het Baskenland, met een klaplong tot gevolg, het is pas 2 maanden geleden. Dus ik vind het gewaagd dat hij nu alweer de Tour de France gaat rijden. En van de Tour de France is het een kleine stap naar L’Équipe de France, vanavond in Leipzig de volgende EK-tegenstander van Oranje. Of Kylian ‘Zorro’ Mbappé erbij zal zijn, daar blijven de Fransen nog geheimzinnig over. Ik heb hem deze week wel weer op het trainingsveld gespot. Nog zonder Zorro-masker, wel met een Gernot Trauner-achtige pleister op zijn gehavende neus. Wat verwacht jij ervan, vanavond om 21.00 uur?

Robbert: Dat wordt echt een heel zware pot. De laatste wedstrijden tegen de Fransen in de Nations League verliepen respectievelijk desastreus (4-0 uit) en redelijk bemoedigend (1-2 thuis). We zijn wel weer eens aan de beurt om te winnen, zoals bij Koemans 1e periode als bondscoach. Dat was destijds in de allereerste Nations League (2-0 thuis). Ik herinner me een gedurfde ‘Panenka’ van Memphis als slotakkoord van een heerlijke voetbalavond. Dat zijn nog eens inspirerende wetenswaardigheden.

Eigen goal en reguliere goal in dezelfde wedstrijd: hoe uniek is dit?

Hein: In de categorie ’toch leuk om te weten’: de Albanese broers Klaus en Jürgen Gjasula zijn vernoemd naar Klaus Augenthaler en Jürgen Klinsmann.

Robbert: Wat vind je van deze 2 doelpuntenmakers in 1 wedstrijd: Cher (Schär) en Shakira (Shaqiri) tijdens Schotland-Zwitserland?

Hein: Un-Believe-able, hoe Cher die bal compleet verkeerd raakt. Hij zei nog tegen zijn keeper: “I got you, babe…” Maar zonder gekkigheid, Schär verkeert in goed gezelschap, want we zien de meest merkwaardige eigen goals voorbij komen. Neem nu de Albanese Augenthaler, die tegen Kroatië in beide goals heeft gescoord. En dan weet je vast wel in welk illuster rijtje deze Klaus Gjasula nu staat?

Robbert: Ik als ervaringsdeskundige zeg direct: Ernie Brandts op het WK in 1978 tegen Italië.

Hein: Juist. En in 2018 hebben we de Kroaat Mario Mandzukic gehad, in de WK-finale nota bene. Op een EK is het pas 1 keer eerder voorgekomen, Anton Ondruš heeft in de beruchte schoppartij Tsjecho-Slowakije tegen Nederland (1976) voor beide landen gescoord. Om nog maar te benadrukken hoe uniek deze ‘dubbelslag’ van Gjasula is. Hij is zelfs pas 20 minuten voor tijd in het veld gekomen. Ook nog een gele kaart gepakt trouwens, doe het hem maar eens na.

Eredivisie 2024/2025: welke data kunnen er al in de agenda?

Robbert: Had je gezien, Hein, dat het speelschema van de Eredivisie voor seizoen 2024/2025 inmiddels is bekend gemaakt? De 1e Klassieker Feyenoord-Ajax is al in speelronde 4 op 1 september. Zouden de nieuwe trainers van deze clubs daar dan al klaar voor zijn? Farioli bij Ajax zal wel moeten, want zijn club moet op 25 juli al aan de bak tegen FC Vojvodina in de voorrondes van de Europa League. Pikant detail: dat is de eerste club van Ajax-icoon Dušan Tadić.

Hein: Wat mij opvalt, is dat Feyenoord-PSV pas helemaal aan het einde van het seizoen is, in mei. Een potentiële kampioenswedstrijd, met de nummers 2 en 1 van vorig seizoen? En ik heb niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar naast Ajax heeft ook Go Ahead Eagles de loting van de Europese voorrondes met spanning gevolgd. Kowet mag ook eind juli al los, tegen het Noorse Brann Bergen.

Mathieu van der Poel olympisch wielergoud sportweekend
Lees ook: Het sportweekend: 3 keer olympisch wielergoud in Parijs?

Naast het EK voetbal, wat is er nog meer te zien?

Robbert: Dat voor wat betreft het voetbal deze week. Er zijn ook nog enkele olympisch kwalificatietoernooien dit weekend. De Europese kampioenschappen schoonspringen in Belgrado gelden bijvoorbeeld als kwalificatiemomentje. In de paardensport geldt dat voor het 75e CHIO in Rotterdam. En dan is er in Boedapest een ‘multi-kwalificatie evenement’ gaande in zogenaamde urban sporten als breaking, skateboarden, BMX freestyle en klimmen. Ja, de variatie in sporten is groter dan ooit in Parijs.

Hein: En voor wie toch wil ontsnappen aan het voetbalgeweld van vanavond en de rest van de maand: er komen nog NK wielrennen op de weg aan. Midweeks hebben we al de NK tijdrijden bij de mannen en vrouwen gehad. Daan Hoole kan als kersvers Nederlands kampioen tijdrijden naar de Olympische Spelen, maar wat scheelde het weinig. 1 seconde zelfs. Riejanne Markus is niet geselecteerd voor Parijs 2024, maar heeft wel met overmacht de Nederlandse titel gewonnen. En dat geeft te denken, toch?

Robbert: Maar dat komt vooral door de strenge selectiecriteria: er mogen maar 4 rensters per land worden opgesteld bij de wegwedstrijd. En dan wordt er altijd gekeken of de beste tijdrijdster daar ook in past. Dat scheelt toch weer een plek. Markus staat momenteel 1e reserve achter Ellen van Dijk bij het tijdrijden. Die is onbetwist de beste tijdrijdster die we ooit hebben gehad in ons land. Bovendien is ze de perfecte wegkapitein voor het kwartet op de weg. Maar deze herintredende moeder is aan het herstellen van een zware val. Hoe vervelend ook voor Van Dijk, het betekent wel een nieuwe kans op deelname voor Markus.

Hein: Daarnaast pakt Max Verstappen de Formule 1-draad weer op in Barcelona, één zijn favoriete circuits. 1 week later mag hij naar de Red Bull Ring in Oostenrijk, waar Max zich uiteraard ook thuis voelt. En tussen die 2 GP’s is er een concert van Bruce ‘The Boss’ Springsteen in het Nijmeegse Goffertpark, heb ik begrepen.

Robbert: Jazeker Hein, met mij in het publiek. Daarom sta ik mijn plek voor volgende week weer af aan het aanstormende talent Sem, die zich moet voelen als een gekooide Wout Weghorst die wordt losgelaten in de wei.

(Foto: Franck Fife/AFP)

Geef een reactie