Hepatitis
Vroeger werd bloed voor bloedtransfusies niet gecontroleerd op hepatitis C. Die controle vindt pas plaats sinds 1992. Er lopen in Nederland daardoor nog tienduizenden mensen rond die besmet zijn met het hepatitis C virus maar dat niet weten. Maar wat is hepatitis C eigenlijk? En wat zijn de symptomen?
Hepatitis A, B of C
Het meest bekend is hepatitis A; de gewone geelzucht. Oudere generaties hebben het vrijwel allemaal gehad. Tegenwoordig komt het nog veel voor in landen rond de Middellandse Zee. Verspreiding gebeurt onder andere door vieze toiletten. U kunt zich voor hepatitis A laten vaccineren. Hepatitis B wordt overgebracht door contact met bloed van een besmet iemand. Drugsgebruikers, maar ook mensen die onveilig vrijen kunnen het oplopen. Risicogroepen worden in Nederland daarvoor gevaccineerd: mensen werkzaam in de gezondheidszorg, mannen die seks hebben met mannen, drugsgebruikers enzovoort. Tegenwoordig worden alle baby’s ook ingeënt tegen hepatitis B. Ook Hepatitis C wordt overgedragen door besmet bloed. Bijvoorbeeld door een medische behandeling of een tatoeage in een land waar veel hepatitis C voorkomt. Voor mensen afkomstig uit landen met een hoog percentage dragers, zoals landen in Oost-Europa, is het raadzaam om zich te laten testen. Want u kunt drager zijn zonder het te weten.
Geelzucht
Geelzucht is geen ziekte maar een symptoom. Het betekent dat de huid geel ziet. Die gele kleurstof ontstaat door de afbraak van rode bloedlichaampjes. Die afbraak gaat altijd door, maar bij sommige mensen gaat dat veel sneller. In de lever wordt de afbraakstof, bilirubine, uitgescheiden in de galblaas. De lever is een soort chemische fabriek, die belangrijk is voor de stofwisseling en de afbraak van afvalstoffen. Van de galblaas gaat de gal naar de darm. De gal geeft de bruine kleur aan de ontlasting.
Geel worden kan 3 oorzaken hebben. Er kan teveel bloedafbraak zijn, de lever kan de bilirubine niet goed verwerken of er zit een stop in de afvoer. Dat laatste kan veroorzaakt worden door galstenen die klem zitten in de afvoergang of een gezwel die afvoergang dicht drukt. Net na de geboorte is de lever nog onrijp waardoor de gele kleurstof zich ophoopt. Daarom zien baby’s vaak wat geel. Wanneer de lever ontstoken is of als er uitzaaiingen in zitten, gaat u ook geel zien. Ook sommige medicijnen tasten de lever aan wat kan leiden tot geelzucht.
Klachten
Acute klachten zijn: verminderde eetlust, buikpijn, braken en soms geel zien. De acute verschijnselen verdwijnen vanzelf waardoor men vergeet dat er meer aan de hand is. Het virus kan daarna langzamerhand de lever aantasten zonder dat u het merkt. Klachten kunnen na 10 tot 20 jaar terugkomen. Bijvoorbeeld de vermoeidheid en niet lekker voelen. Heeft u klachten, ga dan naar de huisarts. Door bloedonderzoek kan Hepatitis vast worden gesteld.
Behandeling
Hepatitis A gaat vanzelf over. Hepatitis B en C gaan over het algemeen ook vanzelf over. Als blijkt dat het virus niet opgeruimd kan worden door het lichaam, dan zijn er antivirale middelen om het te bestrijden. De behandeling met medicijnen duurt tegenwoordig korter, kent minder bijwerkingen en leidt steeds vaker tot genezing.
Heeft u voor 1992 een bloedtransfusie gehad; ooit met drugsspuiten geëxperimenteerd; in risicolanden een medische behandeling ondergaan; of een tatoeage laten zetten in een van de risicolanden of daar vandaan komt? Dan is het de moeite waard om uw bloed te laten testen op hepatitis. Met de juiste behandeling kunt u blijvende schade aan de lever voorkomen.
Dokter Ted van Essen bespreekt dit onderwerp bij Tijd voor MAX Radio op 11 mei 2016 en in Tijd voor MAX op 17 maart 2009.