Helpen monotone geluiden van White noise om beter te slapen?
Publicatiedatum: 15 september 2022
Wordt u tijdens het slapen snel gewekt door hinderlijke geluiden van buitenaf? Het monotone geluid van White noise (witte ruis) kan dan misschien uw slaap verbeteren. We leggen uit hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Constant achtergrondgeluid
Bij White noise is er een constant achtergrondgeluid te horen. Denk bijvoorbeeld aan het ruisen van de zee, de wind die door gebladerte blaast of het geluid van een ventilator. White noise vermindert andere geluiden niet, maar neutraliseert ze wel. Het geluid mag niet te hard zijn, zo tussen de 40 en 55 decibel, en het moet op u persoonlijk een rustgevend effect hebben. Zo werkt het geluid van de motor in een auto bijvoorbeeld goed in het geval van kinderen en sommige volwassenen, om heerlijk bij in slaap te vallen. Op YouTube zijn vele verschillende video’s met dergelijke rustgevende geluiden te vinden, er bestaan apps voor en er zijn zelfs speciale machines te koop die ‘witte ruis’ produceren.
Wetenschappelijk bewijs voor White noise
Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs dat White Noise ook echt werkt. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het juist averechts werkt en de nachtrust verstoort. Toch hebben veel mensen er baat bij. Of het bij u wel of niet werkt, is dus persoonlijk en een kwestie van uitproberen. De 1 komt er helemaal door tot rust, terwijl een ander zich juist mateloos irriteert aan het monotone geluid. Ook kan het zo zijn dat u er eerst aan moet wennen voor het bij u werkt. Geeft het dus een aantal nachten de tijd. Een nadeel kan zijn dat u er uiteindelijk zo zeer aan went, dat u niet meer zonder het geluid kunt slapen. Ook moet u opletten dat het geluid zeker niet te hard (meer dan 60 decibel) is. Want gedurende een hele nacht naar te hard geluid luisteren, kan op den duur gehoorbeschadiging veroorzaken.
Behulpzaam voor mensen met tinnitus
Tegenover HLN vertelt slaapexpert en psycholoog Annelies Smolders dat de werkzaamheid van White noise te maken heeft met focus. “Je focust je op het monotone geluid en dat werkt afleidend. Je zit niet langer te piekeren of te denken: ‘Oh nee, nog maar vijf uur en ik moet alweer opstaan!,’” aldus Smolders. Voor mensen met tinnitus kan het daarom bijvoorbeeld ook een uitkomst zijn.
Ervaring van de redactie met White noise
Ook op de redactie hebben we ervaring met White noise. In dit geval niet in de vorm van een YouTube-video, machine of een app, maar met de ventilator. In ons geval is gebleken dat het de nachtrust bevordert wanneer we ’s nachts met de ventilator aan slapen. Het ruisende geluid zorgt ervoor dat geluiden van buiten, zoals het fluiten van vogels, of voorbij rijdende auto’s wegvalt en het ruisen zelfs een slaapverwekkend en rustgevend effect heeft.
Meer onderzoek nodig
Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van White noise, om er zeker van te zijn of het heilzaam werkt of juist niet, maar voor bepaalde mensen, zoals in het geval van tinnitus, kan het wel degelijk werken. Heeft u er ervaring mee, laat dit dan hieronder in een reactie weten.
(Bron: HLN, Radar, Margriet, gezondnu, archief. Foto: Shutterstock)