Handklachten
Hamervingers, trigger-fingers en artrosevingers het zijn allemaal handklachten. Maar waarin verschillen zij van elkaar?
Artrose
Tussen de botten zitten gewrichten. Gewrichten glijden over elkaar op een laagje kraakbeen met wat smeervloeistof ertussen. Als het kraakbeen dunner wordt of verdwijnt door slijtage, glijden de gewrichten minder goed. Bovendien wordt er als reactie extra bot aangemaakt aan de uiteinden van de botten. In de handen gebeurt dit vooral aan de kootjes van de vingers en aan de basis van het eerste middenhandsbeentje. Daar ontstaan knobbeltjes: artrose.
Trigger-finger
De trigger-finger heet ook wel springvinger. De pezen lopen als een soort touwtjes van de onderarmspieren naar de vingers toe. Ze glijden door een kokertje met glijmiddel, de peesschede. Als er een verdikking op de pees zit, glijdt het minder goed. Hierdoor loopt het soms vast en kan het doorschieten. Dat kan pijnlijk zijn en de vinger of duim kan kortstondig krom blijven staan. Het bobbeltje is voelbaar bij de overgang van de handpalm naar de vinger. Mensen met reuma, jicht of diabetes hebben er meerlast van en ook mensen die veel op een toetsenbord werken of piano spelen. Tegen de pijn bestaan er ontstekingsremmende injecties of het kan geopereerd worden. Onder plaatselijke verdoving wordt het kokertje in geknipt. Dan loopt de pees er weer goed doorheen.
Hamervinger
Bij een hamervinger, ook wel mallet finger genoemd, zit er een scheurtje in de strekpees van het topkootje van de vinger. De vinger blijft daardoor krom staan. Actief strekken lukt niet. Dit kan ontstaan als er een bal op de vingers komt. De vinger moet dan 6 weken rusten in gestrekte stand. Daar zijn spalkjes voor.
De ziekte van Dupuytren
De ziekte van Dupuytren is vernoemd naar dokter Dupuytren. Het is een knobbelige vergroeiing in de handpalm die ervoor zorgt dat de vingers krom gaan staan. Vooral de pink en de ringvinger zijn vaak aangedaan. Het komt het meeste voor bij mannen boven de 50. Het is niet bekend hoe het precies ontstaat, maar vaak is het familiair. Als de vingers niet meer goed kunnen strekken, is het beter het te laten opereren. Medicijnen en fysiotherapie helpen niet. Na een operatie kan het wel weer terug komen.
Heeft u handklachten? Vraag dan aan de huisarts naar een hand- pols centrum bij u in de buurt. Zij zijn gespecialiseerd in klachten aan handen en polsen.
Dit onderwerp is behandeld in Tijd voor MAX op 19 april 2011.