Grotere kans op dementie bij chronische depressie
Publicatiedatum: 2 mei 2016
Bij langdurig onderzoek naar dementie is ontdekt dat mensen die op latere leeftijd langere tijd en in toenemende mate depressief zijn een hoger risico hebben op het ontwikkelen van dementie.
Grootschalig bevolkingsonderzoek
Aan het grootschalige bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) deden 3325 mensen mee van 55 jaar en ouder. Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar dementie, maar bijzonder aan dit onderzoek is dat de deelnemers maar liefst 22 jaar gevolgd zijn. Onderzoeker Arfan Ikram: “daardoor hebben we goed kunnen kijken naar de verschillende patronen van depressie en of die vormen een verschillend effect hebben op het ontstaan van dementie”.
5 groepen
Op basis van het verschil in verloop van de depressieve klachten zijn de deelnemers in 5 groepen verdeeld. Eén groep mensen met toenemende depressieve klachten, één groep met depressieve klachten van voorbijgaande aard. “Denk aan mensen die in een ernstige depressie raken als zij bijvoorbeeld een dierbare verliezen”, zegt Ikram. “Wij vonden geen link tussen het doorlopen van een ernstige depressie op één moment en het risico op dementie op latere leeftijd.”
Hoogste risico
De groep mensen die chronisch depressief is en die steeds depressiever wordt blijkt het hoogste risico te lopen op dementie op latere leeftijd. In die laatste groep ontwikkelde 22 procent een vorm van dementie, tegenover 12 procent in de groep waarin depressieve klachten van voorbijgaande aard waren. “We hebben met deze studie aangetoond dat mensen die langdurig depressief zijn en over de tijd steeds depressiever worden, daardoor een hoger risico lopen dementie te krijgen.”
Vervolgonderzoek nodig
Volgens Ikram blijven er 2 verklaringen over voor de link tussen depressie en dementie. “Er wordt gedacht dat bepaalde factoren die tot depressie leiden, dezelfde factoren zijn die tot dementie leiden. Zo lijkt schade aan de bloedvaten in de hersenen bij allebei de ziektebeelden een belangrijke rol te spelen. De andere verklaring is dat depressie een voorbode is van dementie. Ik denk dat het allebei mogelijk is.” Het Erasmus MC is bezig met vervolgonderzoek dat zich richt op die verklaringen. Een vroege signalering draagt bij aan een effectieve behandeling van een chronische depressie. En daarmee ook aan het verlagen van de kans op dementie op latere leeftijd.
Stijging
Op dit moment lijden er in Nederland ruim 260.000 mensen aan dementie. De verwachting is dat dat aantal komende jaren verder toeneemt. Volgens het CBS gaf in 2014 8 procent van de Nederlanders aan een depressie te hebben of te hebben gehad in het jaar daarvoor. Dat komt neer op ruim 1 miljoen mensen.
Leest u ook eens het artikel over dementie en vroege dementie.
(Bron: NOS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Neem in het vervolgonderzoek ook de elektromagnetische velden van alle draadloze toepassen mee. Nu al is bekend dat deze een chronische depressie veroorzaken en dementie (ziekte van Alzheimer). Zie het volgend artikel: http://mieuxprevenir.blogspot.nl/2014/06/interview-with-dr-dominique-belpomme-by.html
Het word hoogste tijd dat we meer onderzoek doen naar de werkelijke gronden waardoor mensen verziekt kunnen
raken.We hollen maar door met onze technische mogelijkheden,controle systemen,regelgevingen etc etc.Maar waar hebben mensen nou echt behoefte aan?Er word door techneuten,wetenschappers van alles bedacht en onderzocht,om commerciele profijten te expanderen.We communiceren ons rot via allerlei technische apparatuur
en ondertussen is dat wat ons meer mens kan maken aan het verrobtiseren.De mens raakt versmolten met methodes/techniek en raakt overspoeld met mogelijkheden om zijn ogenschijnlijke geluksfactor te maximaliseren.De communicatie vaardigheid waarbij we al onze menselijke zintuigen kunt ontwikkelen/gebruiken instanthouden zijn aan het verkommeren.Er word in onze wereld een overkil gepleegd op de kwaliteiten die ons mens laten zijn,met menswaardige talenten/aanleg,etc.We raken
langzaam geïsoleerd van ons welzijns gevoel.We komen steeds meer onderdruk te staan.Geborgenheid,veiligheid,vreugde,plezieren ook in ons werk,het wordt ons allemaal structureel ontnomen!Nieuwsberichten,..we praten en lezen het nieuws voor.De meest bizarre en grote treurnis verschijnt den tonele,en het nieuws op TV wordt gepresenteerd- de groootste gruwel op deze wereld-met een glimlach,dan wordt afgesloten met”nog een goede avond”en dat in oeverloze herhalingen.Worden we daar vrolijker van?Hebben we als mensheid niets geleerdt v.d. geschiedenis?Hebben we onze menselijke waardigheid verbeterd,of,… schelden/beledigen/vegen we de vloer aan met onze medemens,is dat ons hoogste goed als mensen!!Ik dacht het niet!!! OVER DEPRESSIES GESPROKEN!!!