Groningen eerste rookvrije stad
Publicatiedatum: 24 juli 2017
Een rookvrije stad. Het lijkt onmogelijk, maar geen uitdaging is de stad Groningen te groot. Zij willen de eerste rookvrije stad van Nederland worden.
Groningen Rookvrij
Roken in openbare ruimtes behoort binnenkort tot het verleden. Initiatiefnemer van het project Groningen Rookvrij is Robert van de Graaf. Het idee ontstaat bij Van de Graaf wanneer hij nog werkzaam is in de jeugdzorg. Het valt hem op dat veel van zijn jonge cliënten roken en hoe ‘normaal’ dit gevonden wordt. Zo ontstaat het idee om te werken aan een rookvrije generatie. Hij wordt gesteund door onder andere FC Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de gemeente. Eind maart 2017 sluiten ze een convenant waarin ze beloven werk te maken van het verdwijnen van de sigaret uit de openbare ruimte. Ook amateursportclubs en speeltuinen steunen dit initiatief.
Maatregelen
De eerste maatregelen gaan in na de zomervakantie van 2017. Er mag dan niet meer gerookt worden voor het gebouw van de universiteit. Het UMCG moet vanaf 2019 zowel voor patiënten als personeel helemaal rookvrij zijn. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Het ziekenhuis voert gesprekken met patiëntenverenigingen en doet een enquête onder het personeel over hun standpunten hierin. “Het wordt een grote klus”, aldus Joost Wessels van het UMCG. Het doel is dat het terrein van het UMCG vanaf 2019 rookvrij is.
Rookvrije speeltuin
Ook kleinere partijen steunen het initiatief. De kinderopvang in de stad wordt ook rookvrij. Voetbalclub Velocitas wil de eerste amateursportvereniging worden waar een sigaret opsteken verboden is. En de eerste rookvrije speeltuin is ook een feit. Een aantal ouders heeft de handen ineen geslagen en een bord verbodsbord laten maken. “Het is een kleine stap, maar het draagt in ieder geval bij aan een rookvrije omgeving”, aldus Wieke Paulsma. Zij is een van de ouders die het initiatief van rookvrije speeltuinen steunt.
Zien roken doet roken
Volgens Van de Graaf beginnen veel jongeren met roken, omdat zij op jonge leeftijd anderen zien roken. “We moeten toe naar een situatie waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat kinderen volwassenen zien roken. Dan wordt de kans dat zij later verslaafd raken en daarnaast mogelijk ernstige ziektes krijgen, veel kleiner.”
(Bron: NOS)