Fitte patiënt herstelt sneller na een operatie
Publicatiedatum: 13 juli 2017
Een operatie is behalve ingrijpend ook een aanslag op uw conditie. Maar om snel te herstellen na een operatie is een goede conditie wel nodig. Het Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft hier iets op bedacht: prehabilitatie. Diverse disciplines werken met de patiënt samen om al voor de operatie fit te zijn. Dat bevordert het herstel.
Prehabilitatie
Met een goede conditie een operatie in gaan lijkt logisch, maar dat is het tot op heden nog niet. Vaak is zelfs in aanloop naar een operatie de gezondheid al wat verzwakt terwijl alleen het ondergaan van een operatie al om een behoorlijk goede conditie vraagt. Laat staan de herstelperiode daarna. Om fitter een operatie in te gaan en sneller te herstellen heeft het MMC in Eindhoven prehabilitatie ingevoerd. Chirurg en hoofdonderzoeker Gerrit Slooter en arts onderzoeker Stefan van Rooijen ontdekken het prehabilitatie concept in the Montreal General Hospital in Canada. Ze hebben in het najaar van 2016 in Eindhoven een proef gedaan met 50 darmkankerpatiënten. Bij deze groep is bewezen dat hun conditie in 4 tot 5 weken tijd sterk is verbeterd.
4 factoren
Bij de prehabilitatie gaat het MMC uit van 4 factoren: trainen, voedingsadviezen met extra vitamines en eiwitten, stoppen met roken en psychische ondersteuning en goede voorlichting. In de combinatie zit de kracht. Daarom werken zij samen met sportartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en chirurgen. “Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is gezien de structuur van de zorg een uitdaging”, aldus Gerrit Slooter. Prehabilitatie is geschikt voor alle leeftijden. De programma’s worden afgestemd op de leeftijd en conditie van de patiënt.
Zelf de regie in handen
Voor een operatie staat een patiënt vaak in de wacht. Deze tijd kan worden besteed aan prehabilitatie. De patiënt heeft hierdoor een actieve rol in zijn of haar herstel. Ze hebben hierin zelf de regie. Ook patiënten zijn enthousiast. Ze geven aan zich fitter en sterker te voelen en de training leidt af van de operatie. De regie in eigen handen hebben en dus ook zelf invloed hebben op het eigen herstel, wordt als zeer prettig ervaren. Een betere conditie zorgt er ook voor dat eventuele aanvullende behandelingen zoals bestraling of chemotherapie sneller gestart kan worden en beter wordt verdragen.
Groot internationaal onderzoek
Het Máxima Medisch Centrum is initiatiefnemer en coördineert een grote internationale studie die juli 2017 van start gaan. Meer dan 700 patiënten doen mee aan de studie die samen wordt uitgevoerd met ziekenhuizen in Montreal, Kopenhagen, Parijs, Barcelona en Ferrara. Het doel is om de prehabilitatie zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. “We verwachten met prehabilitatie minder complicaties en een betere kwaliteit van leven. Dit is pas het begin!”, aldus chirurg en hoofdonderzoeker Gerrit Slooter.
(Bron: ANP/Máxima Medisch Centrum)