Naar cookieinstellingen
spaarstand

Fabel of waar, gaat het lichaam in spaarstand tijdens het lijnen?

Veel mensen herkennen het, aan het begin van een dieet vliegen de kilo’s er met gemak af, maar na verloop van tijd kan dit opeens veel langzamer gaan. Er wordt wel eens gezegd dat het lichaam in een spaarstand gaat als we lijnen, maar is dat überhaupt mogelijk? Of is het een fabel?

Energiebehoefte

Om af te vallen is het nodig om minder calorieën binnen te krijgen dan dat het lichaam nodig heeft. Op een gegeven moment blijkt echter vaak dat ook al wordt er nog net zo weinig gegeten als aan het begin van het dieet, het gewicht niet meer (zo snel) zakt. Dit komt onder andere doordat iemand met meer gewicht meer calorieën verbruikt dan een dunner iemand. Het kost namelijk meer energie om een grotere hoeveelheid bloed, spieren en vetcellen van energie te voorzien. Bij een daling van het gewicht neemt de energiebehoefte dan ook af.

Minder eten om te blijven afvallen

Tijdens het lijnen is dat onhandig. De vermindering van het eten geeft in eerste instantie minder brandstof dan het lichaam nodig heeft. Hierdoor neemt het gewicht af. Na verloop van tijd verlaagt de energiebehoefte echter en wie dan net zoveel blijft consumeren, merkt dus veel minder of zelfs helemaal geen verschil meer. Dan moet er nog minder gegeten worden, om af te blijven vallen. Voorbeeld: een vrouw van 90 kilo valt af tot 80 kilo. Doordat er minder energie nodig is om het magerder lichaam draaiende te houden, kan zij met haar nieuwe gewicht minder eten dan voorheen. Dat kan wel 100 kilocalorieën per dag schelen.

Spaarstand

Daarnaast kan het lichaam inderdaad in een soort spaarstand gaan, adaptieve thermogenese genaamd. De ruststofwisseling draait hierbij op een lagere stand dan mensen die niet lijnen. Het lichaam spaart energie om met het ‘voedselgebrek’ om te gaan. Klaas Westerterp, hoogleraar humane energetica in Maastricht heeft hier onderzoek naar gedaan en daar in het American Journal of Clinical Nutrition over gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de 91 mensen die hij 8 weken lang gevolgd heeft, bijna 10 kilo zijn kwijtgeraakt. Daarna bleken zij op gewicht te blijven en na 10 maanden gemiddeld 65 kilocalorieën per dag minder nodig te hebben dan op grond van hun nieuwe gewicht is berekend. Hoe meer afgevallen, hoe lager hun ‘kachel’.

Vetcellen in de stress

De Maastrichtse hoogleraar functionele genetica Edwin Mariman heeft ontdekt dat die lagere verbranding kan worden verklaard door stress in de vetcellen. In vetcellen wordt veel energie opgeslagen en die cellen gaan in verzet als er minder binnen komt. Die spaarstand kan tot wel jaren na het gewichtsverlies blijven bestaan is in de Volkskrant te lezen. Mensen die nog meer willen afvallen, moeten dus blijvend minder eten. Omdat dit moeilijk vol te houden is, sneuvelen veel diëten op de langere termijn.

Is er iets aan die spaarstand te doen?

Volgens Margriet Westerterp, hoogleraar voedselinnameregulatie in Maastricht, kan bepaalde voeding een daling van de ruststofwisseling deels voorkomen. Een dieet met veel eiwitten zet het lichaam bijvoorbeeld harder aan het werk. Doordat er meer energie nodig is om eiwit af te breken dan om koolhydraat te verwerken. Ook groene thee en rode peper kunnen, mits consequent geconsumeerd, het energiegebruik stimuleren. Wie elke dag een halve theelepel rode peper aan het eten toevoegt, gebruikt op korte termijn 4 procent meer energie, blijkt uit Maastrichts onderzoek. Dat is alleen vrij lastig om vol te houden, erkent Westerterp. Als laatste kan krachttraining iets van verschil maken. Daardoor neemt de spiermassa namelijk toe en spieren gebruiken in ruststand meer energie dan vet.

Conclusie

Afvallen wordt bemoeilijkt door verschillende processen in het lichaam. Een dunner lichaam heeft een lagere energiebehoefte dan de voormalige dikkere. Er moet dus goed gekeken worden of er wel echt minder brandstof binnen komt dan het lichaam op dat moment nodig heeft. Een afgevallen lichaam gaat daarnaast efficiënter om met die energie: de spaarstand is dus zeker geen fabel. Een crashdieet, waarbij iemand zijn voedselinname drastisch vermindert is wat dat betreft ook niet aan te raden. Vaak vermindert iemands energie dan ook flink, waardoor er veel minder wordt bewogen. En het is op de langere termijn sowieso niet vol te houden, waardoor een jojo-effect ontstaat. Het is daarom verstandiger een dieet geleidelijk uit te voeren. Ga 10 á 20 procent in calorieën omlaag en blijf bewegen. Het afvallen duurt dan misschien een stuk langer, maar het gewicht neemt uiteindelijk wel af en het resultaat is een stuk duurzamer.

(Bron: de Volkskrant, Quest, drogespieren.nl)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.