verpleeghuizen

Extra personeel verpleeghuizen komt er, nu de wijkverpleging nog

Er komt vanaf 2018 extra budget beschikbaar voor de uitbreiding van het personeel in verpleeghuizen. Er worden zo’n 7000 extra medewerkers ingezet. Het gaat deels om nieuw personeel en daarnaast kunnen contracten met bestaande medewerkers worden uitgebreid om meer handen aan het bed te krijgen.

Meer vaste medewerkers

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft aangekondigd vanaf 2018 jaarlijks 335 miljoen euro extra beschikbaar te stellen, naast de 100 miljoen jaarlijks die eerder al was toegezegd. Verwacht wordt dat op termijn in verpleeghuizen tot ongeveer 40.000 extra medewerkers nodig zijn. “Verpleeghuizen kunnen meteen aan de slag om mensen aan te nemen”, aldus de bewindsman. Hij wil meer tijd en aandacht voor de bewoners en hun naasten, en meer vaste medewerkers die zij kennen.

Personeelstekort wijkverpleging

Volgens beroepsvereniging V&VN heeft de wijkverpleging ook zo’n impuls nodig, omdat de sector met dezelfde personeelstekorten kampt. Door vakanties van verpleegkundigen en verzorgenden is het al bestaande tekort de komende maanden nog heviger. V&VN trekt in een brief aan de Tweede Kamer aan de bel over de grote zorgen die de wijkverpleegkundigen hebben over het personeelstekort.

Patiënten geweigerd

Eind vorig jaar is er al een tekort van 1000 wijkverpleegkundigen. Sindsdien loopt dit snel op, doordat meer kwetsbare ouderen thuis blijven wonen. Vacatures staan lang open en het verloop van personeel is groot, geeft de beroepsvereniging aan. “Om alle afgesproken zorg te kunnen leveren, werken verzorgenden in de wijk bijna standaard meer dan hun contracturen. De loyaliteit is groot; niemand laat een cliënt in de steek”, is in de brief aan de Tweede Kamer te lezen. Toch moeten er door het tekort aan personeel soms al patiënten geweigerd worden.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie