Europees Parlement eist acuut ingrijpen hormoonverstorende stoffen

Er moeten per direct criteria komen om te bepalen welke chemische stoffen hormonen ontregelen. Het Europees Parlement gaf daar gisteren een zware waarschuwing over af. Bepaalde chemicaliën, die bijvoorbeeld kanker veroorzaken, kunnen dan verboden worden.

Gezondheidsproblemen

Hormoonverstorende stoffen worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen en cosmetica, maar ook in tandpasta en de levensmiddelenbranche, zoals in de groente- en fruitteelt. Het is al langere tijd bekend dat bepaalde gebruikte chemicaliën ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, waaronder kanker. Regelgeving laat echter al langere tijd op zich wachten.

Economie voor gezondheid?

Het Europees Hof van Justitie tikte Brussel in december op de vingers, omdat de regels er in 2013 al hadden moeten zijn. De Europese Commissie heeft wel criteria opgesteld, maar stelt wetgeving onder druk van het bedrijfsleven uit, aldus Europarlementariër Bas Eickhout. De commissie heeft beloofd nu snel met een voorstel te komen.

Ziekenhuizen

Vorige maand was in het nieuws dat ook in ziekenhuizen producten worden gebruikt die hormoonverstorende stoffen bevatten. Het gaat dan om bijvoorbeeld infusen, beademingsslangen en maagsondes, die Bisfenol A, weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen bevatten.

Voedselverpakkingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bewees onlangs dat voedselverpakkingen met BPA schadelijk kunnen zijn voor ongeboren baby’s, jonge kinderen en bepaalde beroepsgroepen waarin met de verpakkingen gewerkt wordt. Begin maart adviseerde het RIVM de Europese Unie al de normen te verlagen.

Update: 15 juni 2016

De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met de wetenschappelijke criteria die bepalen welke stoffen hormonen kunnen ontregelen. Hormoonverstoorders worden in principe verboden. EU-commissaris Vytenis Andriukatis (Gezondheid) zei woensdag 15 juni 2016 in Brussel bij de presentatie van de lijst “terdege te beseffen dat er groeiende zorgen over deze stoffen bestaan.” Er komen twee verordeningen om een zo hoog mogelijke bescherming te bieden.

Twee categoriën

De commissie baseert haar lijst op de definities voor ontregelende stoffen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die hanteert twee categorieën: stoffen met een wetenschappelijk bewezen effect op het menselijk lichaam en stoffen met veronderstelde effecten op mensen die zijn aangetoond bij dieren. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vreest dat de commissie alleen de 1e categorie wil toepassen en daarmee “nagenoeg alle” ontregelende stoffen uitsluit. “De gevolgen van hormoonverstorende stoffen, zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas, treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kun je niet zomaar allerlei testen op mensen los laten. Dit is een zwarte dag voor de volksgezondheid.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie