Elke nacht op dezelfde tijd wakker? Dat komt hierdoor
Publicatiedatum: 27 november 2020
Heeft u ook periodes waarin u ’s nachts telkens op hetzelfde tijdstip wakker wordt? Of heeft u dit zelfs elke nacht? Dat kan verschillende oorzaken hebben.
Lekker doorslapen? Dacht het niet
Sommige mensen hebben geen wekker nodig om te zien hoe laat het is als zij ’s nachts wakker worden. Zij worden immers standaard om dezelfde tijd gewekt door hun eigen brein. Niet leuk, natuurlijk, want een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en daarnaast ook gewoon erg lekker.
Oorzaken
Een simpele verklaring voor dit probleem is er niet, want het is complexe materie. Zo kan het volgens de Amerikaanse wetenschapper Aneesa Das, verbonden aan de Ohio State University, veroorzaakt worden door stress, een te lege of te volle maag bij het naar bed gaan, een fluctuerende bloedsuikerspiegel of een medisch probleem. Ook kan het liggen aan uw biologische klok. Als u elke avond bijvoorbeeld om 11 uur gaat slapen dan is de kans groot dat u bijvoorbeeld elke nacht om 3 uur wakker wordt om even naar de wc te gaan.
Stress
’s Nachts geregeld om dezelfde tijd wakker worden kan dus allerlei oorzaken hebben. Sommige zijn vrij concreet, zoals de situatie met de biologische klok, maar zoiets als stress of een medisch probleem is veel minder gedefineerd. Want wanneer is iets een medisch probleem? En wanneer is iets stress? Volgens Michael Perlis, hoogleraar Verpleegkunde en Psychiatrie aan de universiteit van Pennsylvania, kan het al stressvol zijn als iemand er erg op gebrand is om goed te slapen. Hij legt het uit op de medische nieuwssite Elemental Medium: “Als iemand graag goed wil slapen dan kan het brein extra alert zijn op momenten dat de slaap minder diep is. Er ontstaat dan een schrikreactie.” Deze reactie kan er volgens Perlis, die ook directeur is van het speciale slaapprogramma van zijn universiteit, voor zorgen dat iemand hierna uren wakker is en moeilijk weer in slaap komt.
Medische problemen
Ook over medische problemen die tot nachtelijk ontwaken kunnen leiden wijdt Perlis uit. Van veel ziektes en medicatie is bekend dat zij mogelijk slapeloosheid als gevolg hebben, maar er zijn ook veel aandoeningen waarvan dat minder bekend is. Perlis geeft refluxziekte als voorbeeld. Bij refluxziekte stroomt er regelmatig maagzuur terug naar de slokdarm, wat voor aantasting van het slijmvlies in dit laatste orgaan kan zorgen. Dit kan ’s nachts ook voor problemen zorgen, zegt Perlis. De enge manier om erachter te komen of er een sluimerend medische conditie de oorzaak is van uw nachtelijk ontwaken is door naar de dokter te gaan.
‘Geef het geen functie’
Wat de oorzaak van het nachtelijk ontwaken ook is, volgens Perlis is het vooral belangrijk om de slapeloosheid geen functie te geven. Daarmee bedoelt hij dat u de tijd niet moet opvullen met het doen van een spelletje op uw telefoon, het opschonen van de mailbox of het lezen van een boek. Dat repeterende gedrag wordt volgens Perlis ook opgeslagen door het brein, waardoor de kans op nachtelijk ontwaken alleen maar toeneemt.
(Bron: PubMed, Ohio State University, Elemental Medium, archief)