Een versleten knie? Dit zijn symptomen en dit is er aan te doen
Publicatiedatum: 19 april 2024
Ongeveer 600.000 mensen in Nederland hebben last van een versleten knie. Knieartrose, zoals dit ook wordt genoemd, komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. En hoe ouder we worden, hoe groter de kans op een versleten knie. Maar wat zijn de symptomen en is er iets aan te doen?
Kraakbeen
Onze knieën kunnen we buigen, draaien en strekken. Normaal gesproken gaat dit heel soepel. Dat komt door het kraakbeen dat tussen het bovenbeen en onderbeen zit. Daarnaast zit er in het kniegewricht gewrichtsvocht dat de knie als het ware smeert en zorgt voor de soepele beweging.
Bij een versleten knie is het kraakbeen versleten. Doordat het kraakbeen is aangetast komt het bot bloot te liggen. Bij zware artrose is het kraakbeen zelfs helemaal weg. Gevolg is dat de botten over elkaar schuren en dat geeft pijnklachten. Het slijmvlies aan de binnenkant van de knie kan door artrose ook worden aangetast en ontsteken. Daardoor kan de knie wat dik, warm en rood aanvoelen.
Artrose
Hoe artrose precies ontstaat is nog altijd niet bekend. Wat wel bekend is, is dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Jaarlijks krijgen 21.000 mannen tegen 33.000 vrouwen de diagnose versleten knie. Mensen met overgewicht hebben ook meer kans op artrose. Dat geldt ook voor mensen die eerder botbreuken hebben gehad of artrose in andere gewrichten.
Symptomen versleten knie
Wat u als eerste merkt aan een versleten knie, is dat hij stijf en pijnlijk aanvoelt. Dat merkt u ’s ochtends bij het opstaan, ochtendstijfheid. Ook als u een tijdje hebt gezeten. Dit wordt startpijn genoemd. U merkt het bij het traplopen. Door de stijfheid is het ook minder makkelijk om uw knie te buigen of strekken. De klachten zijn er in het begin niet altijd. Naarmate de knie verder slijt zult u meer klachten ervaren. U kunt een schurend of knarsend geluid horen bij het buigen van de knie of vermoeide (zware) benen hebben na het lopen.
Het is niet makkelijk om artrose vast te stellen. De diagnose wordt door de (huis)arts vaak vastgesteld op basis van uw klachten. Een aanvullende röntgenfoto of kijkoperatie kan nodig zijn om te zien hoe de versleten knie er voor staat.
Behandelingen
Artrose is niet te genezen. Wel zijn er behandelingen die de klachten kunnen verminderen en de pijn van de versleten knie kunnen verlichten. Het belangrijkste advies is, blijf in beweging. Kijk samen met een fysiotherapeut hoe u dat het beste kunt doen met zo min mogelijk (pijn)klachten. Bent u te zwaar? Dan is het aan te raden gewicht te verliezen. Elke kilo teveel drukt op uw gewrichten. In overleg met de (huis)arts zijn er pijnstillers die u kunt nemen. In sommige gevallen kan een injectie met hyaluronzuur of cortison (bijnierschorshormoon) de klachten tijdelijk verminderen.
Nieuwe knie
Als al deze behandelingen niet helpen, dan kan de versleten knie vervangen worden voor een kunstknie prothese. De operatie op zich is op zich niet zo ingrijpend, het traject daarna wel. De revalidatie is relatief lang. U loopt 4 tot 6 weken met krukken en oefent onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut, maar het herstel kan wel tot een jaar duren. Daarna is het in veel gevallen wel zo dat u beter kunt bewegen en minder tot geen pijn hebt. Het buigen van de knie kan nog wel wat lastig blijven en sommige (team)sporten worden afgeraden.
(Bron: Thuisarts.nl, St. Antonius Ziekenhuis, Zorgkaart Nederland, Margriet. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Teunis Brusse is 93 jr en heb in die tijd heel wat kilometertjes afgelegd en er ook 2 versleten knieen aan over gehouden..Vooral als je s.morgens op staat,wordt er aan herinnerd dat je twee benen heb om mee te lopenn.
Waar ik baat bij heb is GLUCOMOTION (orgineel) verkrijgbaar bij VITALIZE KOST 20 EURO PER 120 TABLETTEN
Draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen en de botten!!!!.En dantot slot mijn opa zei het vroeger al krakende wagens lopen het langst. hou doe t.brusse
Een jaar geleden kreeg ik knieklachten, lopen, fietsen werd erg pijnlijk dus de huisarts stuurde me naar de fysio. Een jonge fysiotherapeut stelde in 3 bezoeken 3 diagnoses dus mijn vertrouwen was weg. Want steeds iets anders, steeds andere tape. Ik geloofde er niet meer in. En ik heb niet zoveel fysio in mijn pakket dus ik ging er niet meer heen. Die zomer wisselden de klachten maar in oktober namen ze fors toe, vooral in de nacht, ik werd verwezen naar een orthopeed die een foto liet maken en een kort onderzoek deed. Hij zei dat ik artrose had, maar ik zag op die foto geen enkele aanwijzing daarvoor, ik had ook niet de klachten die bij artrose hoorden.
Hij zei dat het altijd artrose was als je 50plusser was. Dat zat mij niet lekker. Ik vond het nogal kort door de bocht. Via mijn persoonlijke pagina van het ziekenhuis bleek ook dat de radioloog niet echt artrose zag dus ik heb die orthopeed erop aangesproken en een scan geëist, dat vond hij eerst niet nodig maar als ik er op stond dan mocht het. Ik stond erop. De scan wees zeer lichte slijtage aan en een scheur in de meniscus.
De orthopeed zei dat het allemaal bij artrose hoorde . Ik had geen ochtendstijfheid, kwam soepel uit bed, Het lopen ging ook weer zonder problemen maar ik heb vooral pijn in rust. Steeds werd ik wakker van de pijn. Dus dat liet ik die orthopeed weten. Hij blijft bij zijn mening dat die pijn door artrose komt en ik kon een injectie met een supplement krijgen, (hyaluronzuur) dat moest ik zelf betalen. Uiteindelijk heb ik dat gedaan maar het helpt dus niet, ik had het ook niet verwacht. Ik had daarvoor al van alles geprobeerd, glucosamine/chondroitine, groenlipmossel, curcuma, PEA, CBD druppels, magnesiumolie, niets hielp.
Ik vroeg nog of de scheur in de meniscus de pijn veroorzaakt maar hij zei dat een scheur in de meniscus niet pijnlijk is. Dat geloof ik ook niet. Al ik sta en ik draai terwijl mijn voet niet meedraait dan schiet er een pijnscheut door mijn knie. Verder doet mijn hele knie pijn, ook boven de knieschijf en daar zit vocht. Dat heb ik hem allemaal laten weten maar hij blijft zeggen dat ik 50 plus ben dus is het artrose. Ik geloof dat er lichte artrose zit want dat wees die scan uit maar ik geloof niet dat de pijn daar vandaan komt. Ik kan momenteel kilometers lopen met amper pijn zolang maar oplet dat ik mijn knie niet verdraai. Ik voel mij absoluut niet serieus genomen. Een ouderen-stigma vind ik het. Net zoals een kennis van me, 70 plus, een fors meniscusprobleem met een knie die steeds op slot schiet. U ben te oud voor een operatie werd hem gezegd, kom maar terug als het erger wordt. Hij heeft besloten naar een prive-kliniek te gaan, en die zien wel mogelijkheden.
Een heel verhaal maar ik vind dus echt dat je al oudere met dit soort klachten niet serieus wordt genomen. Ik ben echt boos. Ik ga niet terug naar deze arts. Ik ga wietolie proberen met thc. Want ik wil onderhand wel eens een ongestoorde nachtrust. En als dat niet helpt dan een second opinion bij een andere zorgaanbieder.
Ik zou u zeker een second opinieonderzoek aanraden in een ander ziekenhuis. Iedereen heeft daar recht op en ook om serieus genomen te worden.
Enkele jaren geleden was ik bij een orthopedisch chirurg, ik had pijn aan mijn rechterknie, het bleek een meniscus te zijn waar ik last van had. Opereren was geen directe optie, gezien mijn leeftijd, maar hij adviseerde mij stabiliteitsoefeningen te doen, deze oefeningen heb ik bij de fysiotherapeut geleerd en sindsdien doe ik deze elke morgen, met als resultaat dat ik geen last meer van pijn ondervind. Voor een versleten knie is het misschien niet afdoende maar wel te proberen zou ik zeggen.
Justme 58, je moet je niet laten afschepen. Mijn buurman is 85 en heeft 2 jaar terug nieuwe knieën in het Catharina in Eindhoven gekregen ,terwijl ie in Uden afgewezen was. Hij wandeld nu weer dagelijks
Voor een nieuwe knie moet je ernstige artrose hebben, en dat is in mijn geval niet. Het was zeer lichte artrose en die scheur in de meniscus die hij een degeneratieve scheur noemde en daar deden ze niets aan.
En een scheur in de meniscus geeft geen pijnklachten zei hij, wat ik dus niet geloof. Maar hij blijft erbij dat het door de artrose komt en als ik vraag waarom ik dan zoveel pijn heb terwijl ik, zoals hij ook zelf zei, best nog een goede knie heb, daar geeft hij geen antwoord op.
Een nieuwe knie is dus helemaal (nog) niet aan de orde. Ik zou dat ook zomaar niet doen en zeker niet in het ziekenhuis waar ik geweest ben omdat ik inmiddels een aantal mensen ken die daar dus wel een nieuwe knie hebben gekregen en daarna nog verder van huis waren door ontstekingen en zelfs door een niet goed vastgezette prothese. Deze persoon is toen naar een ander ziekenhuis gegaan waar ze opnieuw is geopereerd en dat gaat nu goed.
In mijn woonplaats is zelfs in een wijk een groep huisartsen die gezamenlijk besloten heeft om mensen niet zomaar door te verwijzen naar de orthopeed omdat ze veel te veel ellende hebben gezien na een knieprothese. Dat zegt genoeg denk ik.
Maar waar het mij vooral om gaat in mijn bericht is de manier waarop ik me als oudere behandeld voel. Want toen ik de arts vroeg of ik, als ik 30 was geweest, ook zo behandeld zou worden, zei hij dat hij dat geen aardige vraag vond en dat ik het zo niet moest zeggen.
Amaai…Justme58…Welk een verhaal. Ik vraag mij af waarom je niet eerder bij een andere orthopedist geweest bent. Ik had ook een scheur in de meniscus. Ik had geen pijn op een platte weg maar op een zeker ogenblik kon ik niet verder op de trap. De orthopedist legde mij uit dat ik met die scheur niet te lang mocht wachten om die te verwijderen door een te grote scheur want dat dit schade toebrengt aan het kraakbeen. Dus… heb ik snel ingegrepen. De operatie hield niets in – een kijkoperatie. Ik liep slechts een paar dagen met een kruk. Zoals velen heb ik artrose in beide knieën maar door supplementen uit te zoeken kan het één of ander wel helpen. Pijn is meestal het gevolg van een ontsteking. Als het kraakbeen weg is en de pijn te erg wordt, is er geen andere weg dan… een nieuwe knie.
Ik ben eigenlijk het vertrouwen in de medische wereld kwijt. Door mijn leeftijd en omdat ik ooit een forse depressie heb gehad en dat dus overal vermeld staat, heb ik het gevoel dat ik gewoon nergens meer serieus genomen wordt. De orthopeed die mij dus nu ‘behandeld’ heeft, zei meteen dat een kijkoperatie geen zin had en dat de kans dat het daarna nog erger wordt, vrij groot is.
Misschien dat ik binnenkort terug ga naar mijn huisarts en haar om advies vraag, want ik heb wel een goede huisarts.
Ik ben 1,5 jaar geleden door mijn knie gegaan bij hockey. Diagnose fysiotherapeut was: beschadiging aan buitenste knieband.
Diagnose orthopeed was na rontgenfoto: vermoedelijk scheurtje in buitenste miniscus. Dat kun je niet zien op de rontgenfoto, maar een scan maken doen we niet want opereren doen we toch niet bij mensen van 50 jaar en ouder. Ik ben 67.
Fysio zegt: ik denk niet dat het de miniscus is. Therapie helpt niet en toestand verslechtert en ik kan niet meer lopen. Veel pijn ook in rust.
Second opinion bij Annatommie: scan gemaakt. Diagnose: versleten knieschijf. Is niets aan te doen. Niet meer fietsen, lopen.
Ik ga toch fietsen(e-bike) en merk dat mijn knie ervan opknapt. Ik ga nog een keer naar de fysio. Hij zegt dat niet lopen net zo slecht is hiervoor als overbelasting. Dus ik ben weer gaan lopen, wat ik altijd veel deed, nu echter met brace. . Ik zit sinds kort weer op het loopniveau van 1,5 jaar geleden, maar voel wel dat er iets aan schort met mijn beide knieen.
Daarnaast knapt min knie waar ik doorheen ben gegaan nog steeds op. Toch wellicht letsel aan mijn knieband geweest. De genezing verloopt op dat vlak volgens de boekjes. Dat schijnt 2 jaar te duren.
Mijn punt: de zorg is ingericht op efficiency. Maar de praktijk is zeldzaam inefficient. Bovendien weet ik nog steeds niet wat nu goed of slecht voor me is. Ik hoop het nog even vol te houden met de knieen. Ik zou graag ervaring delen met mensen die ook versleten knieschijven hebben.
De adviezen van Max zijn steeds gebaseerd op de reguliere geneeskunde. Tegen knie artrose hebben de behandelingen gebaseerd op de adviezen van bewegenzonderpijn.com veel baat, Ik gebruik al enige jaren natuurlijke geneesmiddelen zoals Groenlipmossel, atrosan van dr.Vogel, magnesium/zink, en als pijnbestrijder ribes nigrum. De genoemde middelen van de huisarts helpen maar even en pijnbestrijders als diclofenac, ibuprofen en naproxen hebben grote nadelen.
Beste CarelD. Daarom vind ik het zo raar dat de consumentenbond (blad van april 2022) juist bij artrose diclofenac, ibuprofen en naproxen aanraadt. Dit klopt toch echt niet!!
m.v.g. Annelies
In het hoodstukje kraakbeen staat dat we onze knieën niet alleen kunnen buigen en strekken maar ook draaien, dit klopt niet. De knie heeft een scharniergewricht en kan alleen scharnieren ofwel buigen en strekken. Als het gewricht door een verkeerde beweging een draai maakt, kan het kraakbeen beschadigen wat vervolgens op den artrose kan veroorzaken.