Darmen knorren

Een knorrende maag als u trek heeft, of juist na het eten? Dat komt eigenlijk door uw darmen

Grote kans dat u het ooit heeft meegemaakt. U heeft iets te weinig gegeten en er komen knorrende geluiden uit uw buik. Waar komt dit geluid precies vandaan?

Waarom dit knorrende geluid?

Borborygme is de medische term voor het gerommel in uw buik. Vaak wordt er gesproken van een ‘knorrende maag’, terwijl het geluid eigenlijk uit de darmen komt. Dit heeft te maken met de zogeheten peristaltische bewegingen van de darmspieren, die samentrekken als ze voedselresten verwerken. Hierbij komt lucht en darmgas vrij en dit zorgt voor het geproduceerde geluid in de samengetrokken darmen. Het kan gebeuren dat uw darmen beginnen te knorren wanneer u juist net heeft gegeten, als teken dat de spijsvertering bezig is. Snel eten, het drinken van koolzuurhoudende dranken (vaak fris- of energiedrank) en bepaalde voedingsstoffen versterken dit proces.

Waarom knorren ze harder als u trek heeft?

De spijsvertering gaat continu door. Maar als u weinig heeft gegeten, valt het extra op als uw darmen gaan knorren. U heeft minder maaginhoud om het geluid te dempen en er ontstaat een soort echo-effect via uw maag. Uw hersenen staan aan de basis van dit proces, want zij sturen uw darmen aan. Wanneer uw hersenen merken dat u een tekort aan voedingsstoffen in uw lichaam heeft, sturen ze signalen naar uw spijsverteringssysteem. Door de vertering ontstaat er geluid en dit hoort u dus extra goed op een lege maag.

honger dorst
Lees ook: Honger of toch dorst? Zo herkent u het verschil

Kan het ernstig zijn als uw darmen knorren?

Het knorren is op zichzelf niets vreemds. Wel kan het een indicatie zijn voor andere lichamelijke klachten, als u het vaker hoort. Denk bijvoorbeeld aan diarree, obstipatie, het prikkelbare darm syndroom (PDS), de ziekte van Crohn of hyperactieve darmen. Als dit u vaker overkomt, gecombineerd met misselijkheid, brandend maagzuur of braakneigingen, kan het zeker geen kwaad om een dokter te raadplegen. Daarnaast kan het gebeuren dat u sterk reageert op bepaalde voedingstoffen, als u bijvoorbeeld een lactose- of glutenintolerantie heeft.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Een regelmatig en gezond eetpatroon, met veel vezels en voldoende water, kan al een heel verschil maken. Let er daarnaast op dat u niet te gehaast eet, want dan kan er lucht in uw darmen terechtkomen. Verder zorgen bier, koolzuurhoudende dranken en bepaalde voedingsstoffen sowieso al voor extra gasvorming. Denk aan appels, broccoli, perzik, rozijnen en bonen. Als u merkt dat u daar extra gevoelig voor bent, probeer dan te minderen met deze producten.

ijzertekort
Lees ook: Hoe ontstaat ijzertekort en hoe kunt u het verhelpen?

(Bron: Quest, Libelle, Margriet, NU.nl, Maag Lever Darm Stichting, A. Vogel, Maasstad Ziekenhuis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie