Een boks geven: is dat hygiënischer?
Publicatiedatum: 10 september 2021
Door de coronacrisis zijn we elkaar anders gaan begroeten. In plaats van een zoen of een stevige handdruk, geven we nu een boks, een elleboog of misschien wel een voetkus. Deze begroetingen zouden hygiënischer zijn en moeten de verspreiding van het virus voorkomen. Of deze nieuwe varianten ook daadwerkelijk coronaproof zijn, zochten we voor u uit.
Verspreiding via de handdruk
Met onze handen raken we de hele dag door dingen aan, zitten we aan ons gezicht en vegen we onze billen af. Bacteriën komen hierdoor op de huid terecht. Ondanks het vele handen wassen, laten we bij een handdruk, enorm veel bacteriën achter op de hand van de ander. Het coronavirus is een virus, maar onderzoekers geven aan dat een virus zich, net zo makkelijk verspreid als een bacterie. Vandaar dat er wordt geadviseerd geen handen meer te schudden.
De elleboogbegroeting
Na het advies, ontstaat al snel een alternatief. Het geven van een elleboog. Hierbij worden de ellenbogen kort tegen elkaar aan gedrukt. Echter, wordt deze begroeting steeds vaker in twijfel getrokken. Er is minder lang of geen huidcontact, maar de 1,5 meter maatregel kan dan niet gewaarborgd worden. Ook kan het zijn, doordat we niezen in de elleboog, deze plek vol zit met het virus. De kans op besmetting blijft daarom groot en experts raden deze groet dan ook af.
Behoefte aan huidcontact
Om zo veel mogelijk verspreiding van het virus te voorkomen, raden de experts aan elkaar helemaal niet meer aan te raken bij een begroeting. Toch verwelkomen we elkaar het liefst door middel van huidcontact. Bij aanraking van de huid komt namelijk het stofje oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen met elkaar. Deze vorm van verbinding maken, is ook waar het begroetingsritueel voor bedoeld is.
Een boks is beter
Om er voor te zorgen dat we elkaar toch kunnen blijven begroeten door middel van aanraking, met zo min mogelijk kans op verspreiding, wordt de boks aangeraden. Door de vuisten kort tegen elkaar aan te drukken, is er even huidcontact, maar wordt er voldoende afstand gehouden. De kans op besmetting is hierdoor niet helemaal weggenomen, maar wel degelijk minder dan bij een handdruk. Bij het geven van een voetkus, waarbij u een voet tegen die van de ander tikt, is er helemaal geen huidcontact. Daarom wordt deze groet ook niet vaak gebruikt. Hierbij kunt u wel net zoveel afstand houden als bij de boks en is daarom redelijk coronaproof.
Het advies van de experts blijft wel: vermijd alle vormen van aanraking zo veel mogelijk. Een hand opsteken of een lichte buiging zou ook voldoende moeten zijn. Geeft u toch liever een boks? Zorg dan dat u uw handen zoveel mogelijk blijft wassen.
(Bron: RTL nieuws, RIVM)