Dreigend huisartsentekort in meerdere delen van Nederland
Publicatiedatum: 2 november 2018
De Huisartsenkring Twente trekt aan de bel: veel van de artsen in deze regio worden binnen nu en 5 jaar 65 jaar en waarschijnlijk kunnen zij niet allemaal een opvolger vinden. Daardoor bestaat de kans dat er gaten vallen in het huisartsenbestand en patiënten verder moeten reizen om een arts te bereiken. Dit is niet alleen een Twents probleem, meerdere gedeelten van ons land kampen met een dreigend tekort.
Opvolger vinden is lastig
Hoewel huisartsen niet per se met pensioen hoeven als zij 65 worden, mogen zij hier wel voor kiezen. Alleen al het feit dat deze keus er is, is voor de Huisartsenkring Twente reden genoeg om na te denken over hoe nu verder moet. Want een startende arts vinden die een praktijk wil overnemen in regio’s zoals Twente, is lastiger dan voorheen. Zo is het anno 2018 niet meer vanzelfsprekend dat de partner van de huisarts zomaar meeverhuisd naar een onbekende regio, want hij of zij heeft zelf vaak ook gewoon een baan. Voorheen is het gebruikelijk dat de partner van de huisarts ook in de praktijk komt werken, waardoor het overnemen van een praktijk in een andere regio van het land makkelijker is. Daarnaast blijven veel huisartsen ook ‘hangen’ in de stad waar zij hun opleiding hebben afgerond, waardoor zij zich minder verspreiden over het land. Ook willen veel artsen tegenwoordig liever parttime dan fulltime werken, waardoor er meer artsen nodig zijn om 1 praktijk draaiende te houden.
Dreigend tekort in Noord-Groningen
Mede door de bovengenoemde oorzaken hebben huisartsen in bijvoorbeeld Groningen en Zeeland het moeilijker om opvolgers te vinden. In Groningen is dit vooral een probleem in het noorden van de provincie, een dele dat bestaat uit vele kleine dorpen. Samen met zorgverzekeraars Menzis voert de Huisartsenkring Groningen aan het begin van 2018 in dit gebied campagne om jonge huisartsen te enthousiasmeren voor een praktijk op het Groningse platteland.
30 procent minder huisartsen in Zeeland
In Zeeland is ongeveer hetzelfde aan de hand. In de kustprovincie gaat de komende jaren 30 procent van alle huisartsen met pensioen en de opvolgers staan niet in de rij. Daardoor zien de artsen zich hier in 2017 al genoodzaakt om een wervingscampagne te starten in Nederland én België. Zeeland ligt immers dichtbij België, waardoor ook daar makkelijk gezocht kan worden.
Andere delen van Nederland
In Groningen in Zeeland kampen ze dus met een dreigend tekort, maar ook in Zuidoost-Brabant, Drenthe, Friesland en Limburg vallen er mogelijk gaten door afzwaaiende huisartsen. In Zuidoost-Brabant, bijvoorbeeld, is het al langere tijd moeilijk om de openstaande vacatures te vervullen. Hetzelfde geldt voor Noord- en Midden-Limburg. In Zuid-Limburg is er geen probleem, omdat de Universiteit van Maastricht een huisartsenopleiding heeft.
Landelijk onderzoek
Een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft aan deze site laten weten dat zij samen met het ministerie van Volksgezondheid een onderzoek is gestart om de situatie rondom de dreigende huisartsentekorten in Nederland beter in kaart te brengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau NIVEL. De resultaten zullen binnenkort bekend worden gemaakt. Zodra dit is gebeurd, gaat het LHV zich richten op landelijke oplossingen.
(Bron: LHV, Tubantia, RTV Drenthe, Menzis, PZC)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit probleem hoeft niet plaats te vinden, als artsen een vastgesteld salaris mogen verdienen. Dat scheelt miljarden op jaarbasis aan ziektekosten. Uit de opbrengst van deze besparing, kunnen artsen in zwakke regio’s ook eenzelfde vastgesteld salaris ontvangen. Je zal zien, dat er een grote toeloop van de randstad naar de zwakke regio’s ontstaat, omdat het de artsen geen financieel nadeel oplevert en een rustig baantje garandeert.