Doktersafspraak? Doe deze 5 dingen dan wel en juist niet ter voorbereiding
Publicatiedatum: 20 maart 2023
Een doktersafspraak kan spannend zijn, maar door een goede voorbereiding haalt u er het meeste uit. Daarbij zijn er een aantal dingen die u wel en juist niet kunt doen.
Bereid de doktersafspraak goed voor
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat u tijdens uw bezoek samenwerkt met uw arts. Bedenk daarom van tevoren wat de reden is dat u een afspraak heeft gemaakt en wat uw klachten precies zijn. Wat wilt u precies: advies, medicijnen of een doorverwijzing? Schrijf dingen die u zeker wilt bespreken eventueel op ter geheugensteun. Iemand meenemen naar de afspraak is in sommige gevallen ook handig. 2 horen er immers meer dan 1. Het is aan uw arts om duidelijke uitleg te geven, maar het is aan u, als patiënt, om aan te geven dat u het (nog) niet snapt en te vragen om verdere uitleg. In de cursus Voorbereiden op doktersbezoek vindt u er meer informatie over.
U kunt van tevoren op Thuisarts.nl kijken wat er over uw klachten te vinden is, maar wees hier wel voorzichtig mee. Want het kan er ook voor zorgen dat u zich onnodig zorgen maakt. Heeft u een inlog voor de website van uw arts? Bekijk uw gegevens dan van tevoren, om op de hoogte te zijn over bijvoorbeeld uw medicijngebruik en eerdere bezoeken.
Benut uw doktersafspraak volledig
Heeft u veel te vertellen of veel vragen voor uw dokter? Maak dan een langere afspraak. Lijkt uw arts gehaast? Laat u dan niet opjagen. Stel de vragen die u wilt stellen in de tijd die er voor u uitgetrokken is. Schaamt u zich voor bepaalde klachten en durft u er niet goed over te praten? Bedenk u dan dat uw huisarts gewend is om over zulke dingen te praten.
Let op met wat u eet en drinkt
Sommige voedingsmiddelen en drankjes kunnen invloed hebben op bepaalde onderzoeken. Laat koffie achterwege in het geval van een bloeddrukmeting. Ook alcohol kan testresultaten beïnvloeden. Heeft u bijvoorbeeld een cholesteroltest, dan kan alcohol de hoeveelheid triglyceriden (de vetvoorraad) beïnvloeden. Bij sommige bloedonderzoeken is het zelfs zaak om nuchter te zijn. Van uw arts hoort u van tevoren hoe lang u niet mag eten en drinken. Bij een coloscopie (kijkonderzoek van de darm) moet u ook nuchter zijn en moet u een paar dagen van tevoren uw dieet al aanpassen. Zo mag u bijvoorbeeld geen producten met zaden en pitten eten en bepaalde vezelrijke groenten niet. Ook rood of paars (kunstmatig) gekleurde dranken zijn niet toegestaan, aangezien ze de beoordeling van de darm bemoeilijken. Hiervoor krijgt u van tevoren informatie, maar informeer bij uw arts als er iets niet duidelijk is.
Medicijngebruik
Het is in veel gevallen niet nodig of verstandig om de medicijnen die u gebruikt niet in te nemen als u een doktersafspraak heeft. In sommige gevallen is het wel handig om ze even niet te nemen. Bijvoorbeeld pijnstillers in het geval van griep, omdat die de symptomen onderdrukken en het voor uw arts dan lastiger is om te bepalen wat u onder de leden heeft. Moet u een coloscopie ondergaan, dan moeten sommige bloedverdunnende medicijnen in overleg met uw arts enkele dagen van te voren worden gestopt. Bij een mammografie moet u 2 à 3 weken van tevoren stoppen met zinkzalf. Twijfelt u over een bepaald medicijn, informeer dan van tevoren wat raadzaam is.
Verzorgingsproducten
Bij sommige onderzoeken, zoals bij een dermatoloog, kan de gezondheidstoestand van de nagels meer informatie aan de arts geven. Zorg er dan ook voor dat u eventuele nagellak verwijdert voor de afspraak. Bij een mammografie raadt het RIVM aan om voor het onderzoek geen zalf, poeder of bodylotion op de borsten te smeren. Deodorant mag wel gebruikt worden.
(Bron: archief, Thuisarts, Margriet, plusmagazine.knack.be, Saltro, LUMC, AmphiA, RIVM. Foto: Shutterstock)