Duur 05:24
Gepubliceerd op 1 mei 2024

Dokter Ted: ‘Van benzodiazepinen afkomen is vergelijkbaar met het afkicken van andere verslavende middelen’

Honderdduizenden Nederlanders slikken veel te lang verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen, dat bericht Trouw op 1 mei 2024. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), opgevraagd door platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en de krant. Om wat voor middelen gaat het precies, hoe zorgwekkend is dit en hoe komen we van deze zogeheten benzodiazepinen af? We leggen deze vragen voor aan dokter Ted van Essen.

125.000 mensen gebruiken langer dan 1 jaar slaapmedicijnen

Ruim 125.000 mensen gebruiken de pillen zelfs langer dan een jaar. En dat terwijl patiënten deze medicijnen maximaal 2 weken mogen gebruiken. Herhaalrecepten worden vaak nog maanden voorgeschreven. Meldpunt heeft in 2023 over dit onderwerp een uitzending gemaakt en onderzoek gedaan naar de benzo’s. Dit kunt u hier teruglezen.

Het gaat om benzodiazepinen, ook wel benzo’s genoemd

Dokter Ted van Essen legt uit dat het gaat om benzodiazepinen (benzo’s). Het wordt door huisartsen en psychiaters voorgeschreven aan mensen die lijden aan slaapstoornissen. Dat kan komen door stress op het werk of na een plotseling overlijden van een dierbare. Ook mensen die paniekaanvallen hebben, kunnen dit medicijn voorgeschreven krijgen.

De pillen zijn voor kortdurend gebruik

Maar de pillen zijn bedoeld voor kortdurend gebruik. Ze werken in het begin heel goed, er zitten stoffen in die u kalm en slaperig maken. En dat is vaak nodig op het moment. Na een korte periode neemt de werking snel af. Wie de pillen gebruikt, moet er dus steeds meer van nemen voor hetzelfde resultaat. En dat werkt verslavend.

Wat kunt u doen om van benzodiazepinen (benzo’s) af te komen?

Wie al langere tijd de benzodiazepinen slikt, kan volgens dokter Ted het beste langzaam afbouwen onder begeleiding van de huisarts of een psycholoog. “Het is helemaal te vergelijken met het afkicken van andere verslavende middelen, zoals roken en alcohol”, legt hij extra uit aan MAX Vandaag. Stoppen kan onthoudingssymptomen geven als trillen, slecht slapen en spierpijn.

Wat kunt u doen als u slaapproblemen heeft?

Wanneer u slecht slaapt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Volgens dokter Ted is het beste om erachter te komen waarom u slecht slaapt. Komt het door uw bed, heeft u misschien slaapapneu, veel stress of verdriet? Ook alcohol kan een rol spelen, net zoals maagklachten. Zoek de oorzaak en schakel hulp in, van de huisarts of een psycholoog.

Advies: gebruik geen DroomSap

Wie op internet zoekt naar middelen tegen slapeloosheid, komt geheid DroomSap tegen. Het middel helpt bij goed inslapen en doorslapen. Echter heeft het middel veel bijwerkingen en zit er een stof in die in Nederland helemaal niet verkocht mag worden. Lees meer hierover in dit artikel. Meldpunt heeft zelfs een uitzending besteed aan dit middel.

Wat werkt er dan wél bij slaapproblemen?

Zoals dokter Ted al aangeeft, is het beste om te onderzoeken waar de slaapproblemen vandaan komen. Misschien dat deze tips u verder kunnen helpen. Of lees dit artikel, waarin we uitleggen wat u kunt doen als u ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen.

(Bron: Dokter Ted van Essen, Trouw, Meldpunt, Tijd voor MAX, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    PeterCGroot says:

    Een groot probleem voor huisartsen, psychiaters en andere hulpverleners is dat richtlijnen en tuchtcommissies van ze verwachten dat ze hun patiënten goed bij afbouwen zullen helpen, terwijl ze daar in de praktijk vaak de middelen niet voor hebben. In deze opiniebijdrage die op 30 april in Trouw stond wordt dit uitgelegd: https://trouw.nl/opinie/afbouw-medicatie-moet-mogelijk-zijn-voor-iedereen-en-vergoed-worden~b5386b12/. Er is inmiddels een praktische oplossing om patiënten veilig en op maat te laten afbouwen, die door steeds meer huisartsen en psychiaters aan steeds meer patiënten wordt voorgeschreven: https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/

      N83 says:

      Dr. Mark Horowitz heeft een boek geschreven hoe je veilig kunt afbouwen: The Maudsley Deprescribing Guidelines. Daarin staan korte- en lange afbouwschema’s. Sommige mensen (zoals ik) hebben jaren nodig om veilig van het middel af te komen.
      Er wordt gesteld dat het ontwennen van Benzo’s erger is dan heroïne en een te snelle ontwenning kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Laat je goed informeren en mijn advies voor slaapproblemen is cognitieve gedragstherapie.

    Bertus says:

    Ongelooflijk dat dr. Ted naar de huisartsen verwijst voor hulp om af te bouwen. Zoals Dr.Ted in het artikel van De Trouw en in de Groene Amsterdammer had kunnen lezen zijn de huisartsen en psychiaters juist totaal niet op de hoogte van de juiste manier van afbouwen en laten ze hun patiënten in de steek. Geen kennis en geen tijd. Mensen zoeken niet voor niks hun heil online op hulpgroepen zoals Benzo Strijders op Facebook. Juist omdat ze voor een goede verantwoorde afbouw niet bij hun behandelaars terecht kunnen.
    De standaard afbouw van 6 tot 12 weken die zij voorstellen is totaal niet geschikt voor mensen die langer dan 2 maanden gebruiken. Dat gaat veel te snel en geeft ernstige ontwenningsverschijnselen. En dan krijgt de patiënt vervolgens te horen dat ze zich niet moeten aanstellen en dat het tussen hun oren zit.
    Fijn dat er nu veel aandacht is voor dit grote probleem. Nu nog de juiste informatie geven zou nog beter zijn.
    Wil je echt hulp? Zoek Benzo Strijders op Facebook op.

Bekijk ook

Meer