Dit zijn de deelnemers van Niet Zonder Ons
Publicatiedatum: 3 februari 2020
In het MAX-programma Niet Zonder Ons gaan 6 mensen met een hersenaandoening weer aan het werk. Presentator Martine van Os volgt de deelnemers bij dit traject. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom het zo ontzettend belangrijk is dat deze mensen deel uitmaken van de samenleving.
Deel uitmaken van de samenleving
Het programma volgt 6 mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. Neuropsycholoog Erik Scherder legt in het programma uit waarom het op lange termijn zo belangrijk is dat deze mensen deel uitmaken van de samenleving en wat dit doet voor hun gezondheid.
‘Pijnlijk en onrechtvaardig’
Presentator Martine van Os: “Tijdens het maken van Niet Zonder Ons werd mij pas echt duidelijk hoe pijnlijk en onrechtvaardig het is als mensen met een hersenaandoening buiten spel gezet en afgeschreven worden. Wij moeten als samenleving iets meer ons best doen om ook deze mensen te blijven betrekken bij het actieve leven. Het gevoel dat je ertoe doet is per slot van rekening voor iedereen van levensbelang.”
Voorstellen deelnemers
De achtergrond van de deelnemers is divers. Hun levens zijn na de hersenaandoening ingrijpend veranderd. En niet allen dat van hen. Ook hun omgeving heeft hier meer te maken. Om de deelnemers vast wat beter te leren kennen, stellen wij ze graag aan u voor.
Cor (49) is tot 10 jaar geleden een succesvol wijninkoper en reist de hele wereld over. Tijdens één van zijn reizen krijgt hij een hartstilstand met hersenletsel tot gevolg. Hij gaat nu naar een dagbesteding waar hij samenkomt met mensen met een beperking, maar daar ligt niet zijn toekomst. Lees meer over Cor.
Hendrika (57) lijdt aan Ataxie van Friedreich, een zeldzame erfelijke aandoening die het zenuwstelsel beschadigt. Fysiek gaat zij misschien achteruit, maar op cognitief vlak is er niets aan de hand. Hendrika stuurt al 14 jaar lang 4 sollicitatiebrieven per maand, maar tot op heden heeft dat nog niet mogen baten. Lees meer over Hendrika.
Daphne (26), de jongste deelneemster van Niet Zonder Ons, heeft Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) door een ernstig ongeluk. Hierdoor is ze erg ongeremd en komt ze vaak kwetsend uit de hoek, waardoor het haar de afgelopen jaren niet is gelukt om langdurig aan het werk te blijven. Lees meer over Daphne.
Bij Arie (69) is in maart 2019 de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Hij noemt zichzelf een echte computernerd, omdat hij altijd in de ICT heeft gewerkt. Hij is vervroegd met pensioen gegaan, mede doordat in de periode voorafgaand hij al merkte dat het niet echt goed meer met hem gaat. Maar Arie wil iets doen. Lees meer over Arie.
Hans (59) heeft frontotemporale dementie. Hans is door de dementie zijn baan verloren en voelt zich in de steek gelaten. Zijn grote droom is om weer onder de mensen te komen. Lees meer over Hans.
Bij Peter (72) wordt in 2018 de diagnose Alzheimer gesteld. Hij raakt regelmatig de draad kwijt en herhaalt zichzelf vaak. Maar ondanks dat Peter weet wat hij heeft, wil hij niet bij de pakken neerzitten. Lees meer over Peter.
Heeft u vragen over werken met een hersenaandoening? Dan kunt u contact opnemen met de Hersenstichting. Zij zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 14.00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 070 – 209 22 22. Op de maandag na de uitzending zijn zij op hetzelfde nummer bereikbaar van 21.30 t/m 22.30 uur.
De deelnemers zijn te volgen in het programma Niet Zonder Ons wat te zien is vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1.