Dit zegt het knipperen van uw ogen over uw gezondheid
Publicatiedatum: 5 april 2024
We knipperen gemiddeld zo’n 10.000 tot 15.000 keer per dag met onze ogen. Meestal merken we dit zelf niet eens. Maar wat zegt het over uw gezondheid als u ineens veel vaker of minder vaak knippert?
Waarom knipperen we met onze ogen?
Het is ontzettend belangrijk om voldoende met uw ogen te knipperen. Door te knipperen houdt u uw ogen vochtig en schoon. Bovendien zorgt het ervoor dat we scherp blijven zien. Als u vaak wazig ziet, komt dit mogelijk doordat u te weinig knippert. Knipperen geeft uw hersenen ook even rust. Tijdens het knipperen verliest u gedurende een fractie van een seconde uw aandacht. Knipperen duurt echter slechts 0,1 seconde en is daarmee één van de snelste bewegingen die een mens kan maken. Mensen knipperen gemiddeld elke 3 tot 6 seconden.
Knipperen we op willekeurige momenten?
Nee, de momenten waarop we knipperen zijn niet geheel willekeurig. Hoewel we ons meestal niet bewust zijn van het knipperen van onze ogen, blijken we dit op bepaalde momenten vaker te doen. We doen dit bijvoorbeeld tot 70 procent minder vaak als we naar een beeldscherm kijken. Tijdens het lezen knipperen we vaak aan het einde van een zin en ook als we in gesprek zijn doen we dit vaak tussen zinnen door.
U kunt geheime signalen herkennen door goed op het knippergedrag van een ander te letten. Als uw gesprekspartner ineens langer zijn ogen dicht heeft tijdens het knipperen, vindt diegene u waarschijnlijk te lang van stof. Wanneer iemand plotseling veel minder knippert tijdens het praten, is hij of zij mogelijk aan het liegen. Tijdens het liegen hebben uw hersenen het namelijk extra druk, waardoor zij het knipperen als het ware vergeten. Het komt daarom ook vaak voor dat iemand na het vertellen van een leugen juist ineens heel vaak achter elkaar knippert.
Gevolgen van te veel of te weinig knipperen
U hoeft zich heus niet meteen zorgen te maken als u toevallig iets vaker of minder vaak met uw ogen knippert, maar het is wel verstandig om het in de gaten te houden. Structureel minder knipperen kan namelijk een symptoom zijn van bepaalde ziektes. Zo knipperen mensen met de ziekte van Parkinson minder vaak automatisch, waardoor ze wazig kunnen gaan zien. Ook iemand die een beroerte krijgt kan tijdelijk minder knipperen en daardoor plotseling wazig zien. Als u van nature te weinig knippert, kunt u proberen om er tijdelijk wat bewuster mee bezig te zijn. Na een tijdje gaat dit weer automatisch. Vaker knipperen zorgt ervoor dat u beter ziet en voorkomt vermoeidheid.
Als u juist structureel bovengemiddeld knippert, kan dit een symptoom zijn van blefarospasme, dit is een neurologische stoornis. Uw hersenen kunnen dan verkeerde signalen naar bijvoorbeeld uw ogen sturen. Bij een heftige vorm van blefarospasme kunt u zelfs moeite hebben met het openen van uw ogen na het knipperen. Mensen met het syndroom van Sjögren knipperen ook vaker, om te compenseren voor hun droge ogen. Vaker knipperen is meestal echter vrij onschuldig. Het gebeurt bijvoorbeeld als we gefocust willen blijven terwijl we moe zijn.
Maak op tijd een afspraak bij de huis- of oogarts als u zich zorgen maakt over uw ogen.
(Bron: Telegraaf, UMC Utrecht, Oogfonds, VisionDirect, Visus oogkliniek, NatuurlijkZien. Foto: Shutterstock)