Dit maakt zonnebrandcrème zo duur, maar zijn goedkope merken ook een goede optie?
Publicatiedatum: 9 juni 2023
Zonnebrandcrème is onmisbaar om de huid te beschermen en huidkanker te voorkomen. Alleen is het zonwerende middel vaak erg prijzig en daardoor erg duur in gebruik. Maar waarom kost zonnebrand eigenlijk zoveel en zijn goedkopere varianten dan niet goed genoeg?
Elke 2 uur smeren
Het advies van KWF Kankerbestrijding luidt om u elke 2 uur in te smeren met een zonnebrandcrème van factor 30 of hoger. Veel mensen doen dit niet, om op de kosten te besparen. Meer smeren betekent immers dat het dure flesje sneller leeg is.
Dure grondstoffen en btw
Zonnebrandcrèmes van A-merken zijn de afgelopen jaren zo’n 25 procent in prijs gestegen, vertelt Consumentenbond-woordvoerder Babs van der Staak aan het Algemeen Dagblad. Ook de prijzen van huismerken zijn gestegen. Dat komt door een combinatie van factoren: gestegen grondstofprijzen, productiekosten (door hogere energieprijzen), arbeidskosten en verpakkingskosten. Daarnaast is er in 2023 een tekort aan bepaalde uv-filters. En uv-filters zijn onmisbaar in een zonnebrandmiddel. Ze bestaan al gauw voor een kwart uit zonnefilters. Doordat de filters zo duur zijn, gaat de prijs automatisch omhoog. Tenslotte mag een middel pas worden verkocht nadat het uitvoerig getest is, wat ook weer kosten met zich meebrengt. En bedraagt de btw 21 procent, omdat het niet onder de geneesmiddelen valt.
Vaak in de aanbieding
In Nederland kost een flesje zonnebrandcrème van een A-merk al snel zo’n 20 euro. Al kan degene die op koopjes let, het middel meestal voor minder krijgen. Veel drogisterijproducten, waaronder ook zonnebrandcrème, zijn namelijk regelmatig in de aanbieding. Dat gaat van flinke kortingen, tot de 2e gratis. Zo gaat het gemiddelde bedrag dat aan zonnebrand wordt uitgegeven, al snel terug naar zo’n 9 à 10 euro. Dan komt het meer in de buurt van de huismerken. Die sowieso al goedkoper zijn, omdat u niet ook nog eens voor de merknaam betaalt.
Goedkopere alternatieven niet slechter van kwaliteit
Het is niet zo dat dure flesjes zonnebrandcrème beter zijn dan goedkopere varianten. De bescherming is bijna altijd even goed. Het verschil zit hem meer in de verpakking, geur of smeerbaarheid. Bij een test van de Consumentenbond in mei 2023 is de goedkoopste optie als beste uit de test gekomen: een flesje Zenova Suncare van 150 ml. Voor 4,60 te koop bij de Action. Zo zijn er meer betaalbare middelen die niet onder doen voor de dure varianten. In Nederland is bijvoorbeeld ook het merk Altruist te koop, waarvan de kosten bewust laag gehouden worden. Dit omdat de ontwikkelaars, dermatoloog Andrew Birnie en de Nederlander David Westerbreek, ervoor willen zorgen dat mensen voldoende smeren in de zon. Zowel het middel van de Aldi, als dat van Altruist bevat geen allergenen of alcohol en daarmee zijn ze ook een optie voor mensen met een gevoelige huid.
Zonnebrandcrème veilig in gebruik?
Over het algemeen zijn alle stoffen die in verschillende merken zonnebrand gebruikt worden veilig, of op z’n minst veilig in een lage concentratie. Toch waarschuwt de Consumentenbond voor een aantal stoffen die voorkomen in zonnebrandcrème die in lage concentratie officieel veilig zijn, maar in hogere concentratie twijfels oproepen. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.
Tijdens een vakantie kopen
In andere landen, zoals Duitsland, ligt de verkoopprijs van zonnebrand soms een stuk lager. Dat komt doordat de producten daar veel minder vaak in de aanbieding zijn en de normale verkoopprijzen daarom lager gehouden worden. Het kan dus lonen een flesje pas aan te schaffen als u op uw vakantiebestemming bent aangekomen. Of houd de aanbiedingen in Nederland in de gaten en koop het zodra er een goede aanbieding voorbij komt. Gesloten producten zijn tot wel 30 maanden houdbaar, dus u hoeft niet tot het laatste moment te wachten.
(Bron: archief, Algemeen Dagblad, Consumentenbond, RTL Nieuws, plein.nl, KWF. Foto: ANP)