Dit is waarom u soms lacht om een grap die u niet begrijpt
Publicatiedatum: 5 mei 2024
Lacht u wel eens om een grap die u eigenlijk niet begrijpt? Of heeft u het gevoel dat een ander om uw grap lacht terwijl ze hem niet begrijpen? Dat is niet gek. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit komt door de werking van uw verschillende hersengebieden.
Internationale Dag van de Lach
De Internationale Dag van de Lach is in 1998 opgericht en vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van mei. In 2024 is dat op 5 mei. Deze dag vraagt aandacht voor het belang van lachen en de gezondheidsvoordelen hiervan. Tijdens het lachen maakt uw lichaam endorfine aan. Endorfine verhoogt uw geluksgevoel en onderdrukt pijn- en stressgevoelens. Door met humor een lach tot stand te brengen, kan het bovendien makkelijker worden om serieuze onderwerpen bespreekbaar te maken. Een ander voordeel van lachen is dat uw lichaam extra witte bloedcellen aanmaakt tijdens het lachen. Deze witte bloedcellen ruimen virussen op en versterken uw immuunsysteem.
Waarom lachen we om grappen die we niet snappen?
Lachen is dus gezond, maar waarom lachen we regelmatig om grappen die we niet snappen? Uit een Canadees onderzoek blijkt dat dit komt doordat 2 verschillende hersendelen gelijktijdig actief zijn. Het ene hersendeel bepaalt of u de grap begrijpt, het andere deel bepaalt of u hem leuk vindt. Het kan dus zijn dat het ene hersendeel u al aanzet tot lachen, terwijl de grap nog niet goed is verwerkt door het andere hersendeel. Anderzijds kan het ook voorkomen dat de grap direct goed binnenkomt, maar u hem simpelweg niet grappig vindt. In dat geval begrijpt u de grap wel, maar lacht u er niet om. Of u lacht simpelweg uit beleefdheid. Deze werking van de 2 hersendelen verklaart ook waarom het soms even duurt voor u een grap begrijpt. Uw hersenen hebben dan even de tijd nodig om de grap te verwerken.
Ondanks dat lachen gezond is, zijn er ook momenten waarop u liever niet lacht. Bijvoorbeeld na het horen van slecht nieuws. Sommige mensen schieten op zulke momenten toch in de lach. In een eerder artikel leggen we uit hoe dit komt.
(Bron: Quest, De Fitte Medewerker, Medinello. Foto: Shutterstock)