Dit is waarom u bij paracetamol moet opletten met de dosering
Publicatiedatum: 23 mei 2022
Paracetamol is een lichte pijnstiller en zonder doktersrecept te kopen. Het middel heeft veel minder bijwerkingen dan de zogenaamde NSAID’s, zoals ibuprofen en diclofenac. Maar ook in het geval van paracetamol is het zaak goed op de dosering te letten en de pijnstiller niet langer te gebruiken dan noodzakelijk. Een teveel kan namelijk hoofdpijn verergeren en schadelijk zijn voor de lever.
Werking paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij diverse soorten pijn, zoals hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, artrose, spierpijn, menstruatieklachten en koorts. Anders dan bijvoorbeeld ibuprofen of aspirine werkt het niet ontstekingsremmend. Soms is 1 pil van 500 milligram al voldoende.
Hoe veel paracetamol per dag?
Bij veel pijn kunnen 2 pillen van 500 milligram tegelijk genomen worden. Er mogen 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruikt worden. Bij chronisch gebruik is de maximale dosering per dag 2.500 milligram. Houdt de pijn aan, dan werkt het goed om de pijnstiller op vaste tijden te nemen, er wordt dan een spiegel opgebouwd in het bloed. Neem ze daarvoor bijvoorbeeld om 7 uur in de ochtend, om 3 uur in de middag en om 11 uur in de avond. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen. En nooit langer dan 1 maand achter elkaar. Heeft u na een week nog steeds pijn? Raadpleeg dan uw huisarts. Wellicht zijn andere pijnstillers of behandelingen dan beter voor u.
Bijwerkingen en wanneer voorzichtig zijn
Ook al heeft paracetamol weinig bijwerkingen, het blijft een geneesmiddel. Raadpleeg altijd een arts als u twijfelt of het voor u geschikt is, hoe lang u het mag gebruiken en in welke dosering. Dit is onder andere afhankelijk van uw eventuele andere medicijnen, ziektes, uw leeftijd en uw gewicht.
Soms bevatten andere medicijnen ook paracetamol. U kunt er dan te veel van binnen krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige griep- en verkoudheidsmiddelen.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Bij langdurig gebruik (enkele maanden of jaren) en bij hoge doseringen kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- Leverbeschadiging: waarbij een gele verkleuring van het oogwit of de huid kan optreden.
- Nierbeschadiging: waarbij u last kunt hebben van bloed in uw urine, koorts en vasthouden van vocht.
- Bloedafwijkingen: waarbij onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond kunnen optreden.
Sommige mensen hebben een grotere kans op leverschade bij het gebruik van paracetamol. Dat is bijvoorbeeld het geval bij levercirrose.
Alternatieven voor paracetamol
In plaats van elke keer paracetamol te gebruiken bij terugkerende pijn is het soms beter om de oorzaak van de pijn aan te pakken of andere oplossingen te zoeken. Rugpijn kan soms bijvoorbeeld weggaan door te fietsen of te wandelen. En vaker dan 15 dagen per maand paracetamol gebruiken bij hoofdpijn verergert de klachten soms juist. Bij vormen van hoofdpijn die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress, te weinig slaap of teveel alcohol is het vaak ook mogelijk er zonder pijnstillers iets aan te doen. In een eerder artikel vertellen we meer over de mogelijkheden. Bij ernstige soorten hoofdpijn is het altijd aan te raden hier in overleg met een arts iets aan te doen.
(Bron: Thuisarts.nl, Apotheek.nl, Nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mijn huisarts heeft me eens gezegd dat twee keer 500 gram paracetamol een andere (betere) werking heeft dan 1 maal 1000 gram. Is dat nu waar of niet waar.
Sorry, tweemaal 500 mgram heeft een slechtere werking dan eenmaal 1000 mgram.