Dit is waarom een bezoek aan de tandarts cruciaal is ondanks de hoge kosten
Publicatiedatum: 18 maart 2024
Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft angst om naar de tandarts te gaan. Ook geeft 16 procent van de Nederlanders aan de tandarts te mijden vanwege de hoge kosten. Toch is het voor uw gebit belangrijk om regelmatig op controle te gaan. We leggen uit waarom dit belangrijk is en wat de negatieve gevolgen kunnen zijn als u niet op tijd naar de tandarts gaat.
Het belang van controles
De kwaliteit van uw gebit kan snel achteruit gaan. Daarom geldt het advies om 2 keer per jaar ter controle naar de tandarts te gaan. De tandarts kan in dat geval vroegtijdig vaststellen als u op een verkeerde manier uw tanden poetst of als er gaatjes opkomen. Dit hoeft geen groot probleem te zijn als het op tijd wordt opgemerkt. Beginnende gaatjes zijn immers relatief makkelijk te behandelen. Het kan echter wel een probleem worden als u te lang met gaatjes rondloopt. Het gaatje kan bijvoorbeeld een zenuw aantasten en veel pijn veroorzaken. Ook kunt u, zonder veel last te ervaren, parodontitis hebben. Dit is een vorm van ontstoken tandvlees, die als u er niet op tijd bij bent zelfs kan leiden tot het uitvallen van uw tanden. De kans dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft neemt ook toe naarmate u lang met tandklachten rondloopt. Deze behandeling is niet alleen pijnlijk, maar ook duur.
Waarom zijn we bang om naar de tandarts te gaan?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen bang zijn voor de tandarts. Sommige mensen hebben een negatieve (jeugd)ervaring, anderen krijgen de angst van huis uit mee. Ook zijn mensen bang voor een pijnlijke behandeling of hoge kosten. Het is daarom belangrijk om te weten dat u nergens toe verplicht bent. U kunt ter controle naar de tandarts gaan en later pas besluiten of u een eventueel geadviseerde behandeling wel of niet wilt ondergaan.
Het is verstandig om eerlijk tegen de tandarts te zeggen als u angst voelt. Veel mensen voelen dit, dus het is niks om u voor te schamen. In dit artikel geven we tips die de angst kunnen verminderen. Om deze angst te voorkomen bij uw (klein)kind, kunt u ze het beste al op jonge leeftijd meenemen naar de tandarts. In een eerder artikel geven we tips wat u kunt doen als uw (klein)kind bang is voor de tandarts.
Kosten tandarts
Uit een opiniepeiling van EenVandaag blijkt dat 16 procent van de ondervraagde Nederlanders niet naar de tandarts gaat vanwege de hoge kosten. Het vermijden van de tandarts bespaart op de korte termijn weliswaar geld, maar op de lange termijn kost het juist extra geld, omdat de staat van uw gebit achteruit gaat. Sinds 2006 dekt de basisverzekering geen mondzorg meer voor volwassenen. Deze maatregel is genomen vanwege de oplopende zorgkosten. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de tandarts nog wel gratis.
Verschillende politieke partijen vinden dat mondzorg terug moet in het basispakket, ook voor volwassenen. Hans de Vries, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), vindt dit geen goed idee. Hij is er wel voorstander van om de leeftijd tot wanneer de tandarts gratis is te verhogen van 18 naar 25 jaar. Ook wil hij mondzorg voor mensen boven de 75 jaar opnemen in het basispakket. Zijn argumenten hiervoor zijn dat mensen tot 25 jaar onvoldoende in staat zijn om de gevolgen van slechte mondzorg in te zien en mensen boven de 75 jaar niet altijd meer in staat zijn zelf voor hun gebit te zorgen.
Als u een bezoek aan de tandarts niet kunt betalen, loont het de moeite om bij uw gemeente navraag te doen naar de mogelijkheden voor financiële steun. Soms kunt u een vergoeding krijgen. Een andere optie is om de behandeling te laten doen door een student mondzorgkunde of tandheelkunde. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van een gediplomeerde tandarts, maar is wel een stuk goedkoper.
(Bron: UvA, KNMT, EenVandaag, Tandarts Keizer Karelpark, Gezonde Mond. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik woon al bijna 12 jaar in Duitsland en zit daar in het ziekenfonds. Leuk meegenomen is dat de tandarts en zelfs de basale tandreiniging gewoon in het standaardpakket zit.
Duitse tandartsen vinden het overigens eigenlijk wel voldoende als je één keer per jaar voor controle komt.
Ooit ging ik in Nederland naar een mondhygiëniste. De behandeling duurde eeuwig en kostte een vermogen. Ze controleerde mijn “pockets”, zei ze. Ik had meer de indruk dat ze keek hoe diep mijn zakken waren. In financiële zin.
Het laatste bezoek van mijn vrouw aan een mondhygiëniste mondde uit in maandenlange pijn aan haar tandvlees. We zijn er destijds beide maar mee opgehouden; hebben wat tandartsgereedschap gekocht om het tandsteen van met name de voortanden van het ondergebit zelf te verwijderen en zijn daar lang goed mee gevaren.
De basale tandreiniging in Duitsland gaat iets verder. Daar wordt ook de plaque nog weggehaald. Dat is overigens vrij zinloos. Na drie dagen zit dat er weer op. En dat weet elke tandarts uit de vakliteratuur.
Beste Heer Bommel,
U heeft helemaal gelijk. Weet u wat het uurtarief van een mondhygiëniste is? Bijna 200 euro!!!
Belachelijk gewoon. Vroeger haalde de tandarts zelf even wat tandsteen weg. Nu betaal je je blauw daaraan.
Een tandarts weigert het nog zelf te doen om een ander ook een inkomen te verschaffen. Dit ten koste van de portemonnee van de patiënt! Ik geef u groot gelijk het zelf te doen.