Dit is de beste houding om te poepen
Publicatiedatum: 14 november 2024
Poepen gaat niet bij iedereen even gemakkelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van aambeien of een verstopping. Van gezonde voeding en bewegen is bekend dat het mogelijk helpt tegen stoelgang problemen. Maar ook de manier waarop u op het toilet zit, kan mogelijk verschil maken.
Poepen moet eigenlijk in gehurkte positie
Wanneer u rechtop staat, is de kringspier rond de anus aangespannen. Deze spier zorgt er (mede) voor dat u niet spontaan ontlasting verliest. Als u op het toilet zit, ontspant deze spier samen met de rest van het bekkenbodemgebied en kunt u poepen.
Alleen blijft er bij deze zithouding in een hoek van 90 graden een kleine knik in de endeldarm, vlak voor de anus. Deze knik zorgt ervoor dat het ‘drukken’ vaak niet optimaal gaat. Wanneer u hurkt, wordt deze knik echter rechtgetrokken en gaat de ontlasting er beter en makkelijker uit.
Met de komst van het moderne toilet zijn we anders gaan poepen
Vroeger deden we dat ‘goed’; er werd een kuil gegraven in de grond en men ging erboven hangen. Alleen vanaf het moment dat de Engelsen (tegen het einde van de 18e eeuw) het moderne toilet introduceerde in West-Europa, zijn we massaal op een onnatuurlijke manier gaan poepen.
In Frankrijk niet. Daar zijn anno 2024 nog steeds veel (openbare) hurktoiletten te vinden, vooral langs snelwegen. Niets voor niets worden ze vaak ook ‘Franse toiletten’ genoemd. Ook in Azië worden veel hurktoiletten gebruikt.
Een poepkrukje kan uitkomst bieden
Maar hoe bootst u nu zo’n hurkhouding comfortabel na, wanneer u niet in het bezit bent van een hurktoilet? Een poepkrukje kan uitkomst bieden. Dit is een laag krukje dat u voor de wc zet en waar u uw voeten op kunt zetten. Op deze manier komen de knieën hoger dan de navel en bereikt u hetzelfde effect als hurken.
De juiste houding neemt niet alle problemen weg
De juiste houding op het toilet is overigens niet zaligmakend. Een goed voedingspatroon met voldoende vocht, vezels en gezonde vetten is, naast regelmatig bewegen, dan ook de basis. En wanneer u echt last heeft van uw darmen, gaat ook een andere houding dit niet oplossen. In dat geval is het altijd raadzaam om naar een huisarts te gaan.
(Bron: Maag Lever Darm Stichting, Rijnstate ziekenhuis, Quest, Radar. Foto: Shutterstock)