middagdutje

Dit doet de lengte van een middagdutje met uw lichaam en geest

Niets zo fijn als een middagdutje. Naast fijn, is het ook vooral goed voor lichaam en geest. Vooral het moment waarop u gaat slapen én de lengte van het dutje, kunnen een wereld van verschil maken voor uw lichaam en hersenen.

Tussen 1 en 3 uur ’s middags is ideaal

De siësta is in sommige Zuid-Europese landen een beproefd concept. Daar slapen mensen tussen 1 en 3 uur ’s middags, waarna zij er weer tegenaan kunnen. Uit onderzoek blijkt dat dit tijdbestek ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Wie vroeger dan 1 uur ’s middags gaat slapen, is wellicht nog niet moe genoeg en wie dit na 4 uur pas doet, is ’s avonds nog te alert om te gaan slapen.

Kort dutje

Naast het moment waarop u even lekker gaat liggen, is ook de lengte van het dutje erg belangrijk. Volgens slaapwetenschappers is 10 à 20 minuten slapen al genoeg om een deel van de in de hersenen opgebouwde adenosineconcentratie te verminderen. Adenosine is een stof die ervoor zorgt dat we ons moe gaan voelen. Hoe langer een mens wakker is, hoe hoger de adenosineconcentratie. Wie even de ogen dicht doet, zorgt ervoor dat een deel van deze adenosine wordt afgebroken, waardoor we ons daarna fitter voelen. Ouderen maken over het algemeen minder adonisine aan dan jongere mensen, maar ook in oudere hersenen wordt de opgebouwde adenosie afgebroken tijdens een kort dutje, waardoor men zich fitter zal voelen.

Lichamelijk heeft 10 tot 10 minuten slapen ook grote voordelen. Amerikaans onderzoek uit 2007 wijst uit dat de bloeddruk daalt in de eerste stadium van slaap. De psychologen die dit onderzoek leiden, ontdekken dat dutjes voor een lagere hartslag zorgen, waardoor de bloeddruk ook daalt. Dit vermindert volgens hen de kans op hart- en vaatziekten. Hierover later meer.

Langer slapen

Liever iets langer slapen? Dit kan in sommige gevallen voor een enigszins kater-achtig gevoel zorgen. Dit wordt ook wel aangeduid met de term slaapmatheid. Na een half uur slapen wordt de diepe slaap bereikt, waardoor opstaan moeilijker zal zijn dan na bijvoorbeeld 20 minuten slapen. Wie na 40 minuten opstaat, zal zich daarom nog moe voelen en wellicht last hebben van het eerder genoemde kater-achtige gevoel. Dit trekt na 1 uur weg. Daarna zult u toch profijt hebben van uw dutje, want de hersenen zijn wel uitgeruster dan voor u ging slapen. Hoe langer u slaapt, hoe opgeruimder de hersenen raken.

Effecten op het lichaam

30 minuten slapen zorgt er dus niet per se voor dat u heel uitgerust wakker wordt, maar volgens een Amerikaans onderzoek zorgt het er wel voor dat de kans op hartkwalen wordt gereduceerd. De onderzoekers van de Amerikaanse Harvard universiteit (één van de beste universiteiten ter wereld) recruteren voor hun onderzoek meer dan 24.000 Griekse vrijwilligers die geen hartproblemen hebben. Onder hen ook veel mensen van boven de 60. De universiteit monitort hun slaapgewoontes gedurende 6 jaar en kan uiteindelijk concluderen dat degenen die geregeld dutjes doen van minstens 30 minuten 37 procent minder kans hebben op hartproblemen dan mensen die nooit een dutje doen. Dit komt mede doordat mensen die vaker een middagdutje doen over het algemeen een tragere hartslag hebben én omdat zij minder stress ervaren.

Wie een dutje doet, zorgt er ook voor dat het lichaam de kans krijgt stresshormonen af te breken. Een bekend stresshormoon is cortisol. Dit hormoon heeft niet alleen een negatief effect op de organen, maar ook op de huid. Hoe meer cortisol zich ophoopt in het lichaam, hoe dunner de huid wordt.

De klok rond

U kunt er ook voor kiezen om een uur te slapen. Hierdoor krijgen de hersenen nog meer hersteltijd. 60 minuten slapen heeft echter ook nadelen, want de slaapcyclus bevindt zich dan nog in de fase ‘lichte slaap’ waardoor u slaapmatheid zult ervaren bij het opstaan. Net als bij een dutje van 30 minuten trekt dit wel weer weg, maar het is niet per se heel fijn.

Langer dan 1 uur

Wie écht wil profiteren van het middagdutje moet langer dan anderhalf uur slapen. Dit zorgt ervoor dat u in de volledige slaapcyclus doorloopt, waardoor u zich bij het opstaan een stuk fitter voelt. Het volbrengen van de volledige slaapcyclus zorgt ervoor dat de hersenen goed tot rust komen en kunnen opschonen. Dit zorgt er niet alleen voor dat u alerter wordt, maar ook dat uw vermogen om creatief te denken wordt geprikkeld en eventuele problemen beter kunt relativeren.

Het middagdutje is dus – hoe lang ook – goed voor de hersenen en het lichaam.

Lees ook: Wat is beter voor de gezondheid, samen of alleen slapen? 

(Bron: Washington Post, archief, Intermediair, website Queensland Government, The Sleep Foundation)

Geef een reactie