Dit doen vlinders van verliefdheid met ons
Publicatiedatum: 14 februari 2020
Verliefd zijn. Met een beetje geluk maken we het allemaal minstens één keer in ons leven mee en wie boft misschien wel vaker. De vlinders in onze buik zorgen voor gelukzalige momenten en brengen van tijd tot tijd ons hoofd op hol. Maar niet alleen dat, ook de rest van ons lichaam reageert op de verliefdheid. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we graag even uit.
Als de vonk overslaat
Als de vonk overslaat tussen 2 mensen, dan geeft het lichaam een signaal aan de hersenen. Dat signaal gaat naar het gebied wat verantwoordelijk is voor onze emotie. In ditzelfde gebied worden ook hormonen en andere stofjes aangemaakt als dopamine en (nor)adrenaline. Deze stoffen zorgen voor het goede gevoel en dat we ons energiek en actief voelen. De aanmaak van deze stofjes houdt ongeveer 3 jaar vol.
Hart sneller kloppen
Dat verliefde gevoel brengt fysiek nog veel meer teweeg. Ook het hart gaat sneller kloppen. Dat regelt de hypothalamus, een belangrijk regel- en meetcentrum van de hersenen. Dit stuurt onder andere het autonome zenuwstelsel aan wat ook verantwoordelijk is voor de ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en dus onze hartslag.
Geen hap door de keel
Nog zo’n fenomeen wat we allemaal kennen: geen hap door de keel krijgen. Ook hier zijn weer stofjes verantwoordelijk voor. De stoffen dopamine en noradrenaline onderdrukken het hongergevoel. Daarnaast jagen ze de bloedcirculatie omhoog. En door de verhoogde bloedcirculatie blijft de trek uit en voelt het alsof onze buik vol zit met vlinders.
Chemisch proces
Verliefdheid klinkt romantisch, maar eigenlijk is het niets meer dan een chemisch proces. Sterker nog, het proces is precies hetzelfde als wanneer er gevaar dreigt. Want ook dan wordt er een signaal naar hetzelfde centrum in de hersenen gestuurd. In geval van angst worden de signalen als ‘gevaarlijk’ geïnterpreteerd. Maar gaat het om liefde, dan voelt het als vlinders in onze buik!
(Bron: RTL Nieuws/Quest)