Diabetici verlost van prikken door kunstalvleesklier
Publicatiedatum: 7 november 2018
Het is de droom en diepe wens van diabetes Robin Koops om van het spuiten af te komen, hij wil zijn vrijheid terug. Nu 15 jaar later is het de werktuigbouwkundige Twentenaar het gelukt om een apparaat te ontwikkelen waardoor het prikken niet meer nodig is: de kunstalvleesklier. En de introductie van de kunstalvleesklier nadert, want als de laatste testfase positief uitvalt, dan wordt de uitvinding in 2019 officieel geïntroduceerd.
Prikken, meten, rekenen en spuiten
In de jaren 90 krijgt Koops de diagnose: diabetes type 1. Vanaf dan is het elke dag prikken, meten, rekenen en spuiten. De impact die het spuiten heeft op zijn leven, spoort de werktuigbouwkundige Koops aan tot het ontwikkelen van een apparaat dat de bloedsuiker regelt. De eerste versie bestaat uit 2 grote kasten. Na verdere ontwikkeling volgt een apparaat te grootte van een schoudertas. Uiteindelijk is het Koops gelukt om een apparaat te ontwikkelen dat niet groter is dan een klein kastje dat men aan de broekriem kan dragen.
Verlichting
De kunstalvleesklier is met dunne infuusslangetjes verbonden aan de buik en draadloos met 2 sensoren. Die meten voortdurend wat de suikerwaarde is. Vervolgens wordt het kastje aangestuurd om de juiste hoeveelheid hormonen, insuline en glucagon af te geven. Het apparaat stuurt zowel te hoge als te lage bloedsuikerwaardes bij. De uitvinding maakt gebruik van een zelflerend algoritme en stelt zich in op de persoon die hem draagt. “Het is een enorme verlichting voor de suikerpatiënt. Het kastje regelt alles”, zegt Koops.
Laatste testfase
De komende 3 tot 4 maanden wordt de kunstalvleesklier getest bij 36 patiënten. De test is bedoeld om na te gaan of het apparaat veilig genoeg is voor de patiënt. Zodra de (positieve) uitslag bekend is, gaat het bedrijf van Koops meer apparaten produceren. “We willen vanaf september 2019 in eerste instantie 50 patiënten per jaar gaan helpen. Over 2 tot 3 jaar zouden dat er 1500 op jaarbasis kunnen zijn”, aldus Koops.
Op 21 november 2018 wordt de kunstalvleesklier uitgebreid besproken in Tijd voor MAX.
(Bron: Diabetes Fonds/ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zie het commentaar bij de MaX uitzending over dit onderwerp op 21 november a.s.