Diabetesvoet verleden tijd?
Publicatiedatum: 20 april 2017
Nederlandse en Amerikaanse plastisch chirurgen hebben een eenvoudige manier ontdekt om wonden aan tenen en voeten te voorkomen bij mensen met diabetes. Ook amputaties zijn niet meer nodig door de nieuwe methode.
Tijdens de ingreep wordt een beknelde zenuw in de enkel vrijgemaakt, waardoor het gevoel en de kracht in de voet terugkomen. Bovendien leiden meer gevoel en beweeglijkheid in de voet tot een betere doorbloeding daarvan. Henk Coert van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) is een van de ontdekkers van de methode. Hij spreekt van een belangrijke stap voor de ruim 1 miljoen diabetespatiënten in Nederland. Of deze manier van opereren ook meteen al wordt toegepast, is nog onduidelijk.
De diabetesvoet
De zogenoemde diabetesvoet is een verschijnsel dat vaak optreedt bij diabetespatiënten die de ziekte al langer hebben. Het ontstaat als het lichaam zichzelf niet goed meer kan herstellen nadat het langdurig blootgesteld is aan een hoge bloedsuikerspiegel. Door de grote hoeveelheid glucose in het bloed, worden de vaten aangetast.
De kleine vaatjes in de voeten en enkels sneuvelen meestal als eerste. Hierdoor ontstaan een slechte doorbloeding, wat weer betekent dat er minder zuurstof in dat gedeelte van het lichaam komt. De voeten worden zwakker en er ontstaan wondjes die niet meer genezen omdat er te weinig bloed wordt toegevoerd.
Van kwaad tot erger
De wondjes op de voeten kunnen ook gaan ontsteken, met alle gevolgen van dien. Ontstekingen zijn moeilijk te verhelpen als de doorbloeding slecht is en geïnfecteerde gebieden breiden zich razendsnel uit. Dit kan er zelfs voor zorgen dat er necrose (dood weefsel) ontstaat. Als dit het geval is, kiezen artsen er meestal voor om de voet te amputeren om te voorkomen dat de ontsteking zich nog verder uitbreidt.
(Bron: ANP, RTL, Diabetesfonds, De Telegraaf)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een goede regulatie van diabetes is bijzonder belangrijk. Het Flash Clucose Monitoring systeem, waarmee makkelijk 15 x of meer per dag een bloedsuiker gemeten kan worden is hier een belangrijk hulpmiddel bij . Het meten van de bloedsuiker gaat niet via een prik in de vinger maar met behulp van een kleine sensor op de bovenarm en een reader waarmee de waarde gescand wordt. Het gevecht om dit huplmiddel vergoed te krijgen door de zorgverzekeraars duurt nu al meer dan 4 jaar. Blijkbaar zijn amputaties of dit soort operaties goedkoper.