Diabetes is een van de meest onderschatte ziektes
Publicatiedatum: 21 november 2018
Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Het kan iedereen overkomen en de lichamelijke gevolgen zijn vaak groot. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen er 1.200 bij. Deze onderschatte ziekte heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks leven. Het Diabetes Fonds zet alles op alles om mensen met diabetes de vrijheid in hun leven terug te geven. En met succes, want de met ontwikkeling van de kunstalvleesklier behoort het prikken, meten, rekenen en spuiten voor diabetici straks tot de verleden tijd.
Het Diabetes Fonds zet alles op alles om mensen met diabetes de vrijheid in hun leven terug te geven. Helpt u mee? Bel 0800 – 0507 (gratis) of word donateur via de website.
Kunstalvleesklier
In de jaren 90 zet de diagnose diabetes type 1 het leven van Robin Koops op zijn kop. Maar de nuchtere werktuigbouwkundige uit Twente gaat niet bij de pakken neerzitten. “Als ik een probleem zie, dan ga ik op zoek naar een oplossing. Ik wilde een apparaat bedenken dat de bloedsuiker automatisch voor je regelt, zodat je niet meer de hele dag aan je diabetes hoeft te denken.” Wat begint in zijn schuurtje, wordt inmiddels gezien als een internationale doorbraak. Met de kunstalvleesklier kunnen honderdduizenden mensen die dagelijks prikken en spuiten, hun vrijheid weer terug krijgen en wordt de kans op ernstige complicaties enorm verminderd.
Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Maar ook het leven van mensen met diabetes nu verbeteren. Dit doet het Diabetes Fonds al 40 jaar, door met de hulp van vrijwilligers en donateurs, wetenschappelijk onderzoek te financieren voor betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2.
Tijd voor MAX
In Tijd voor MAX onder andere het verhaal van Anton. Al bijna 40 jaar leeft hij met de gevolgen van diabetes type 1. Zijn bloedsuikerwaardes zijn continu ontregeld, hetgeen grote lichamelijke gevolgen voor hem heeft. Ook de 11-jarige Isabel vertelt haar verhaal. Ze leeft al 6 jaar lang met diabetes en ook zij krijgt haar waardes niet goed onder controle. Tot grote zorgen van haar ouders.
Eerste Kamerlid voor D66 Alexander Rinnooy Kan krijgt de diagnose diabetes type 1 op latere leeftijd, als hij 60 jaar is. Opeens behoort hij tot de groep chronische patiënten met een ziekte waaraan nog altijd heel veel mensen overlijden. “Ik ben enorm geschrokken. Kun je nagaan hoe heftig het is als je als ouders te horen krijgt dat je kind diabetes heeft”. Daarom zet Rinnooy Kan zich in om meer onderzoek naar diabetes mogelijk te maken.
Het Diabetes Fonds zet alles op alles om mensen met diabetes de vrijheid in hun leven terug te geven. Helpt u mee? Bel 0800 – 0507 (gratis) of word donateur via de website.
(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De voorstelling van zaken omtrent de “kunstmatige alvleesklier” is onjuist. De uitvinding waarover wordt gesproken is een geautomatiseerd toedieningssysteem voor insuline / glucagon op geleide van sensoren die bloedsuikervariaties meten. Een prima ontwikkeling maar niet nieuw. Het concept van een “kunstmatige alvleesklier” bestaat niet. De alvleesklier is een zeer complex orgaan met talloze functies waarvan slechts een deel (eilandjes van Langerhans) een rol speelt in de aanmaak van insuline. De bewering dat iemand een “kunstmatige versie” van de pancreas heeft bedacht is dan ook volstrekte onzin. Was het maar waar. Ik verbaas me over de berichtgeving want het moet toch uw journalistieke intentie de kijker volledig en feitelijk juist te informeren met name als het om gezondheidskwesties gaat.